Защитаващият титлата си от турнира по тенис Открито първенство на САЩ при мъжете Карлос Алкарас (Испания) с лекота премина в третия кръг след нова победа в три поредни сета. Този път жертва на испанеца беше Лойд Харис, който е тренирал в Академията на Хуан Карлос Фереро с бъдещия номер 1 в ранглистата, когато е бил на 15-годишна възраст.

Наградният фонд на турнира е 65 милиона долара, а по-рано вчера и българската звезда Григор Димитров се класира за третия кръг, елиминирайки британеца Анди Мъри с 6:3, 6:4, 6:1.

Алкарас имаше проблеми с южноафриканския си съперник само в третия сет, но вдигна оборотите в правилните моменти и не допусна проблеми в тайбрека, за да спечели с 6:3, 6:1, 7:6 (4). Намиращият се на 177-о място в ранглистата Харис дори направи пробив в подаването на Алкарас за 4:2. Но испанският фаворит веднага върна брейка и след това изравни, макар и изправен пред нови три възможности за пробив. В тайбрека Харис се съпротивляваше до 4:4, след което пропусна свое подаване и така Алкарас взе мача.

"Мисля, че изиграх един страхотен мач от началото до последната топка на корта. Но ако искам да взема нещо по-сериозно на турнира знам, че трябва да държа нивото от втория сет. Оставам фокусиран, оставам здрав психически. Щастлив съм, че печеля в три сета. Това е много важно в първите кръгове", доволен е Алкарас. В третия кръг той ще се изправи срещу 26-ия в схемата на "Ю Ес Оупън" Даниел Еванс (Великобритания). Малко по-рано в нощните часове британецът отстрани Ботик ван Зандсхулп (Нидерландия) с 1:6, 6:1, 6:3, 6:3.

Номер 3 в схемата Даниил Медведев също е в третия кръг след победа над австралиеца Крис О'Конъл с 6:2, 6:2, 6:7 (6), 6:2. Това бе победа №250 на твърди кортове за руснака. В следващия си мач победителят в турнира от 2021 ще играе с аржентинеца Себастиан Баес. 

Gulliver/GettyImages
62 снимки

Номер 8 в решетката на основната схема Андрей Рубльов (Русия) преодоля във втория кръг Гаел Монфис (Франция) с 6:4, 6:3, 3:6, 6:1. В следващия кръг той ще се изправи срещу друг французин – Артюр Ридеркнеш, който се възползва от травмата на Матео Беретини и изигра едва два сета.

Рубльов, който има 14 титли в турнири от АТР и две през този сезон, обаче ще се опита да подобри и най-сериозното си постижение в "Големия шлем", където никога не е минавал над четвъртфинал.

Gulliver/GettyImages
13 снимки

Номер 13 Алекс де Минор (Австралия) се справи лесно с китаеца Ибин У с 6:1, 6:2, 6:1, а също с чиста победа върви напред и Камерън Нори (Великобритания, номер 16). Нори изхвърли друг азиатец Ю Сию Су (Тайван) със 7:5, 6:4, 6:4.