Хърватинът Марин Чилич се класира за втора поредна година за четврътфиналите на Откритото първенство първенство на Франция по тенис.

Поставеният под номер 3 Чилич надделя над 18-ия в схемата Фабио Фонини (Италия) с 6:4, 6:1, 3:6, 6:7(4), 6:3 след 3:37 часа игра.

Хърватинът пропиля ранен пробив аванс, но след 3:3 той спечели 9 от следващите 11 гейма, с което взе първите два сета.

Фонини не се предаде и в третата част дръпна с 4:1, за да намали изоставането си, а в четвъртия сет той спаси мачбол при 4:5, а след това триумфира в тайбрека, за да изравни.

"Много труден мач. Първите два сета бях солиден. Фабио ми даваше много шансове, правеше грешки. След това аз му дадох възможности, той се възползва, проби ме и постепенно се върна в мача. Фабио може да играе невероятен тенис, особено когато получи възможност. Началото на петия сет беше много трудно, но след това той отново започна да греши и това ми помогна да спечеля. Беше важно да сервирам добре, но не съм доволен от ретурите ми", коментира хърватинът.

Решаващата пета част започна равностойно, но Чилич показа по-голяма устойчивост и със серия от четири поредни гейма стигна до крайната победа.

Фонини допусна цели 68 непредизвикани грешки, 15 от които в петия сет.

В търсене на първи полуфинал на "Ролан Гарос" Чилич ще се изправи срещу номер 5 Хуан Мартин Дел Потро, който се наложи над деветия в схемата Джон Иснър (САЩ) с 6:4, 6:4, 6:4 по-рано днес. /БТА