Ден, след като шампионката от миналата година Ига Швьонтек отпадна от US Open, съдбата ѝ бе последвана и от финалистката през 2022-а Онс Жабер. Тя се сбогува с турнира, след като бе победена от Кинуен Джън с 6-2, 6-4. За 20-годишната китайка това е първо класиране за четвъртфинал в Големия шлем като то идва напълно заслужено с оглед на показаното на корта.

В първия сет Джън доминираше изцяло над тунизийката, като поведе с два пробива при 4-1, после отрази брейкбол в последния гейм и успя да затвори частта.

Във втората част китайката отново изгради голяма преднина при 5-2, но този път пропусна да спечели подаването си след това, а при 5-3 пропусна мачбол. Все пак при втория опит, сервирайки за мача, тя не сбърка като реализира общо четвъртия си мачбол.

За Джън следва мач срещу Арина Сабаленка. Бъдещата №1 в света достигна до минимум четвъртфинал в пети пореден турнир от Шлема след отличен мач и победа с 6-1, 6-3 срещу Дария Касаткина.

Беларускинята изигра много силен мач, в който проби съперничката си седем пъти и реализира 31 уинъра спрямо 23 непредизвикани грешки. Касаткина завърши мача с едва 47% спечелени точки на първи сервис, което не ѝ позволи да затрудни особено фаворитката.

Поставената под №3 Джесика Пегула пък спечели едва четири гейма срещу финалистката от 2017-а Медисън Кийс - 1-6, 3-6.

Кийс имаше далеч по-скромни резултати в последните месеци, като се оплакваше и от контузия. Освен това, тя бе загубила единствения си досегашен двубой срещу Пегула.

Нищо от това не повлия на поставената под №17, която изигра безупречен двубой, за да стигне до втория си успех над съперник от топ 5 през годината