Григор Димитров е актуалното име в тенис света в момента. Българинът е национален герой, и бе такъв още преди Australian Open 2017, коментира официалният сайт на ATP. Гришо говори пред Кейт Флори за медията и разкри още интересни детайли за представянето си в Мелбърн и за предстоящото участие на Garanti Koza Sofia Open.

Димитров, 13-и в световната ранглиста, е в България от края на миналата седмица, а в четвъртък ще излезе за първи път на корта в препълнената зала "Арена Армеец" за срещата си от втория кръг.

Той има четири загуби в четири индивидуални турнирни мача на българска земя - в два "Фючърса" през 2007 година, както и в два "Чалънджъра" в София през 2008 и 2009 година.

Григор за трудния път обратно към върха и големите цели

Димитров за последно игра на родна земя в Купа "Дейвис" през 2013 и записа два успеха на сингъл срещу финландците Юхо Пауку и Мике Континен.

"Невероятно е. За последен път играх тук, когато бях още юноша. Много е специално. Нямам възможност да се прибирам често вкъщи, така че всеки път, когато съм тук, е доста напрегнато. Но какво мога да направя? Това е част от играта. Нямам извинения. В София съм, за да играя тенис", коментира Димитров.

Димитров призна, че е бил развълнуван от сериозния интерес към него в страната по време на Откритото първенство на Австралия, в което той достигна до полуфиналите.

Жалко, много жалко: Голям Григор загуби епично петчасово тенис зрелище

"Бях развълнуван. Задавах си въпроса (как приемат всичко вкъщи?). Искаше ми се да видя отстрани всички тези моменти, въпреки че се представях силно. Оценявам интереса и подкрепата към мен. България е малка страна. В момента нямаме толкова големи успехи в спорта и ако аз мога да дам нещо на цялата нация, би било прекрасно", заяви Димитров.

Като човек, който описва тениса като "моята страст, любов, работа и най-добър приятел", хасковлията за пореден път заяви, че загубата в пет сета от Рафаел Надал на полуфиналите в Мелбърн е била много трудна за преглъщане.

Българската публика в Мелбърн: Сърце, душа, само България!

"Беше ми много тежко. Веднага, след като мачът свърши, се прибрах в съблекалнята облян в сълзи. Превъртах срещата най-малко 20 пъти онази нощ. Спах около два часа.

Следващият ден не беше от най-приятните. Но постепенно някак си разбрах, че съм стигнал доста далеч и трябва да продължа. Да направя следващата крачка. Не искам да се обезкуражавам, а да държа главата си високо вдигната. Да продължа да работя. Да остана на земята, да бъда скромен и да поддържам добрата си игра", коментира българинът.

5-часова епична битка! Надал надделя над Димитров

Димитров е готов да се противопостави на силните играчи в София, където ще има сериозна конкуренция в лицето на осмия в света Доминик Тийм (Австрия) на Давид Гофен (Белгия) и на защитаващия титлата си Роберто Баутиста Агут (Испания).

"Трябва да се справя с напрежението, с интереса на медиите, да не разочаровам вкъщи. Наясно съм с тези неща. Всичко зависи от мен. Ще се постарая да се подготвя възможно най-добре преди първия ми ми мач и се надявам нещата да се развият по позитивен начин за мен", каза още Димитров, който има 10 победи и само 1 загуба от началото на сезона, който откри с титла в Бризбейн.