Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще играе срещу италианския ветеран Паоло Лоренци в първия кръг на Откритото първенство на Австралия, което започва в понеделник.

Димитров е поставен под номер 27 в основната схема.

При успех на старта 24-годишният хасковлията ще срещне квалификант във втория кръг, а в третия може да се изправи срещу четирикратния шампион Роджър Федерер (Швейцария).

Третият поставен Федерер започва срещу Николоз Басилашвили (Грузия).

Димитров, 28-и в класацията на АТП, попадна във втората четвърт на горната половина на схемата, в която водач е защитаващият титлата си Новак Джокович (Сърбия), който ще срещне в първия кръг южнокорееца Хьон Чун.

34-годишният Лоренци е 69-и в световната ранглиста в момента. Римлянинът няма турнирни победи на сингъл, но има един трофей на двойки, като е заработил малко над 2.1 милиона долара от наградни фондове като професионалист.

Димитров и Лоренци не са се срещали досега.

От другите фаворити четирикратният вицешампион и миналогодишен финалист Анди Мъри (Великобритания), който е номер 2 в схемата, започва срещу Александър Зверев (Германия).

В долната половина на схемата са и петият поставен Рафаел Надал (Испания), победител в Мелбърн през 2009 година, който ще срещне на старта сънародника си Фернандо Вердаско, както и носителят на трофея от 2014 година и четвърти в схемата Стан Вавринка (Швейцария) , който ще започне срещу руснака Дмитрий Турсунов./БТА