Най-добрият български тенисист Григор Димитров продължава с отличните си изяви, след като се класира за 1/8-финалите на US Open. 

Българинът се наложи с 3:1 сета над първата ракета на Португалия Жоао Соуса, в отделните части 6:4, 6:1, 3:6, 6:2, двубоят продължи 2 часа и 41 минути.

Това е второ класиране на Димитров в тази фаза на турнира в Ню Йорк. Преди две години Гришо загуби от французина Гаел Монфис.

Следващият съперник на българина ще бъде победителят от двойката Пауло Лоренци – Анди Мъри.

Жоао Соуса - Григор Димитров 1-3 (4:6, 1:6, 6:3, 2:6)

Димитров спечели първото си подаване в мача и завърши гейма с ас, за да поведе с 1:0. Соуса обаче успя да изравни бързо, принуждавайки българина да сгреши за 45-30, пращайки топката в аут – 1:1 Първото прекъсване в мача дойде при 2:1 гейма в полза на Григор, който не допусна грешка и спечели и второто си подаване. Играта продължи да се води гейм за гейм, като последнва ново изравняване за 2:2. След бърз гейм за португалеца, Григор Димитров отново имаше проблеми при подаването си, но макар и трудно, запази самообладание за 4:3. След много труден гейм за българина за 4:4, развързката в сета дойде при първия пробив за Григор в мача, с който доведе нещата до 6-4 и сет за първата ни ракета. 

Вторият сет започна отлично за българина, който продължи серията си и спечели първите два гейма. Вторият пробив за Григор обаче не дойде никак леко. Той поведе с 40:0, но допусна изравняване. В крайна сметка се стигна до два брей-бола, от които бе спечелен втория. Последва и най-силния гейм за Димитров от началото на мача, спечелен от него на нула – 3-0.

Соуса отговори подобаващо на силната игра на Григор и на свой ред спечели подаването си, също на нула.

Последва пореден силен гейм за Григор, който отново не остави никакви шансове на португалеца, печелейки на нула. Добрата игра на първата ни ракета продължи и при подаването на Соуса, довеждайки нещата до 5:1. Втората част на мача бе спечелена по впечатляващ начин от първата ни ракета. Димитров обърна резултата от 0:40 в полза на Соуса, за да спчели сета.

В началото на третия сет обаче, Григор не успя да продължи с добрата с игра от първите две части. Последва сериозен спад в представянето на българина, който бе използван по най-добрия начин от Соуса. Португалецът спечели първите три гейма за 3-0. Последва втори пробив за Соуса, който доведе нещата до 4-0, а в последствие спечели и подаването си за 5-0.

При 5:0 в полза на първата ракета на Португалия, Григор показа характер и след като спечели подаването си, върна и един от един от пробивите. Последва нов отличен гейм за българина за 5:3 в полза на Соуса, който обаче спечели подаването си на 15, за крайното в сета 6:3.

В четвъртия сет Гришо натрупа преднина от 30:0, но допусна обрат и пробив от Соуса. Португалецът бе отличен и при своето подаване, за да направи резултата 2:0 в своя полза. Последва обаче отпускане в играта на Соуса, което позволи на Григор да атакува. Следващите три гейма бяха в полза на българина, който със солидна игра успя да обърне. В следващия гейм Димитров отново показа класата си. След като стигна до три точки за пробив, португалецът успя да отрази две от тях, но при третата бе сломен.  

Следващите два гейма отново бяха на сметката на Димитров. При първия от тях, родният тенисист трябваше да обръща резултат от 0:30, но в крайна сметка показа здрави нерви и успя.