Световният номер 4 Рафаел Надал се класира за 10-и път на финал на Ролан Гарос, след като се наложи със 6:3, 6:4, 6:0 над Доминик Тийм. По този начин Краля на клея си отмъсти на австриеца, който му нанесе единствената загуба от началото на сезона, отстранявайки го на четвъртфинала в Рим преди няколко седмици.

Надал ще спори на финала със Стан Вавринка, който по-рано днес победи световния номер 1 Анди Мъри с 3:2 сета. Статистиката е категорично в полза на испанеца, който има 15 срещу само 3 победи за Вавринка. Швейцарецът обаче вече е печелил един финал срещу Рафа през 2014 година на Аустрелиън Оупън.

Пет сета супер тенис срещу №1 и Вавринка е първият финалист в Париж

Ако Надал грабне отличието в неделя, то той ще се превърне в първия тенисист в историята триумфирал 10 пъти в един турнир от Големия шлем.

Испанецът започна трудно първия сет, след като спечели подаването си още в първия гейм. Но веднага във втория Тийм стори същото. Рафа поведе с 3:1 след пробив в 4-ия гейм и така безпроблемно си осигури преднина в двубоя.

Във втория сет австриецът допусна да бъде пробит в третия гейм, след като Надал пропусна един брейкпойнт при 40:30. Тийм повеждаше на няколко пъти, но при втория брейкпоинт испанецът не сгреши и отново поведе. Така до края на втората част двамата тенисисти си разменяха геймове и крайна сметка Рафа отново доминира.

При 2:0 австриецът сякаш се отказа от завръщане в срещата. Надал пък го пробиваше при всяко едно негово подаване, за да затвори сета на 0.

Така испанецът се класира на финала в Париж, където ще се изправи срещу Стан Вавринка.