Стан Вавринка е първият финалист на Ролан Гарос! Това стана след изключителен петсетов полуфинал, в който швейцарецът успя да надделее над световния №1 Анди Мъри - 6:7(6), 6:3, 5:7, 7:6(3), 6:1.

Двубоят на двамата супер тенисисти предложи изключителен тенис, а битката бе по всеки сантиметър на корта.

Шампионът от 2015 година в Париж бе в трудна ситуация, след като губеше с 1:2 сета, но съумя с тайбрек да вкара двубоя в пети решителен сет, в който Стан смаза съперника.

От самото начало двамата показаха, че ще се борят за всяка точка. Вавринка постигна пръв пробив за 5:3, но той бе моментално върнат, а Мъри надделя в изпълнения от минипробиви тайбрек, в който съперникът му пропусна сетбол при 6:5.

Във втората част Вавринка нанесе своя голям удар в ключовия седми гейм, след което завърши всичко с още един пробив за 6:3.

В третия сет двамата си размениха по два пробива преди Мъри да постигне още един за 6:5 и да затвори частта на своето подаване.

Четвъртата част отново премина много равностойно и логично се стигна до нов тайбрек, в който този път Вавринка бе перфектен и спечели със 7:3.

Така се стигна до петия сет, в който на корта сякаш имаше само един тенисист. Стан започна да ниже уинър след уинър, постигна три пробива и набързо поведе с 5:0. Мъри удължи още малко мача с връщането на един от пробивите, но след това така и не успя да спечели подаването си. При 15:40 Вавринка имаше два мачбола и реализира още първия с поредния си блестящ печеливш удар от бекхенд по правата.

Вавринка все още няма загуба във финал на турнир от Големия шлем, а в неделя ще се изправи на корта срещу победителя от мача между Рафаел Надал и Доминик Тийм.