Четирикратният шампион Роджър Федерер (Швейцария) отпадна в третия кръг на Откритото първенство на Австралия, след като в предишните 11 издания на турнира беше достигал поне до полуфинал.

Поставеният под номер 2 Федерер загуби от италианеца Андреас Сепи с 4:6, 6:7(5), 6:4, 6:7(5) и изравни най-слабото си представяне в Мелбърн, като напусна надпреварата на "Мелбърн парк" толкова рано за първи път от 2001 година.

"Имах лош ден. Искаше ми се да бях играл по-добре. Беше трудно да приема загубата на първите два сета. Имах шансове да се върна в мача, но ги пропуснах. И двата пъти по един и същи начин. Мисля, че днес просто спечелих грешните точки. Към края на мача стана още по-трудно и заради сянката на корта. Но условията бяха еднакви и за двамата. Може би ми липсваше ритъм.

Често съм се чувствал така, но съм излизал на корта и съм правил добри мачове. Мисля, че играх малко пасивно, особено в някои моменти, в които обикновено съм агресивен", коментира Федерер.

"Играта ми определено на вървеше и това е причината за загубата. Дали беше заради бекхенда, форхенда или сервиса, това не мога да кажа. Може би по малко от всичко. В тайбрека на втория сет имах аванс от 4:1 точки, след това в тайбрека на четвъртия водех с 3:1. Имах достатъчно шансове, но просто в най-важните моменти нещата се развиха в негова полза", каза още швейцарецът.

"Искаше ми се да бях спечелил първия сет. Тогава нещата със сигурност щяха да се развият по друг начин. Исках да започна агресивно, да намеря рано ритъма си, но не се получи. По някаква причина, която не мога да си обясня, изпитвах трудности. Андреас играеше добре, а в същото време аз не показвах това, което исках. Изведнъж се получи мач, в който не исках да участвам. Разиграванията се развиваха по начин, който не ми харесваше. В моментите, в които най-много се нуждаех от сервиса ми, той отсъстваше. Играта ми от основната линия също я нямаше", допълни той.

"Към края на втория сет започнах да подобрявам представянето си и беше наистина брутално да го загубя в тайбрека, както впоследствие и четвъртия сет, който също трябваше да спечеля" продължи изказването си тенисистът.
 
Сепи прекъсна серия от десет поредни загуби в досегашните си десет мача срещу швейцареца, като по този начин изравни рекордното си класиране на Откритото първенство на Австралия от 2013 година.

Може би и той изигра най-добрия си мач срещу мен, но и в миналото сме имали някои оспорвани срещи. Той удряше добре топката и от форхенд и от бекхенд. Знаех, че на бърз корт, където той може да се възползва по-добре от сервиса си, потенциално задачата ми става по-сложна. Предчувствах, че няма да бъде лесен мач. Знаех, че Сепи е в добра форма, особено след като победи (Жереми) Шарди. Смятам, че бях подготвен, но просто днес не успях да покажа най-добрия си тенис. Може би донякъде това се дължеше и на силната игра на Андреас", каза Федерер./БТА