Световният номер 2 в тениса Роджър Федерер отпадна още в третия кръг на Australian Open, след загуба от италианеца Андреа Сепи с 6-4 7-6(5) 4-6 7-6(5). Отпадането на швейцареца е най-голямата изненада в турнира до този момент. Федерер не е напускал надпреварата в толкова ранен етап в последните 14 години, когато той отстъпи на Арно Клеман.

Четирикратният шампион от турнира нямаше загуба в досегашните си десет мача срещу Сепи, като само в два от тях бе загубил сет. Федерер печели Australian open през сезоните 2004, 2006, 2007 и 2010.

Двубоят стартира отлично за Сепи, който спечели първата част, а втората започна с пробив, възползвайки се от всяка грешка на Федерер. Все пак швейцарецът успя да доведе нещата до 2:2, след това стигна и до тайбрек. В него Федерер поведе с 4:1, но Сепи показа характер и успя да изравни до 5:5, а след това да вземе и частта.

Четвъртият сет премина без пробиви, а в тайбрека швейцарецът отново взе ранен аванс от 3:1, а при 5:4 имаше два сервиса. Той обаче загуби и двете точки при подаването си, а при първия си мачбол Сепи направи феноменален минаващ удар от трудна позиция,за да триумфира. "Въобще не знам как стана този удар. Често казано дори не знам как въобще достигнах до топката. В първия момент си помислих, че това ще бъде уинър за Роджър, но след това някак си успях да поставя ракетата си на пътя на топката и се получи", коментира Сепи.

"За мен беше удоволствие да играя на Централния корт срещу велик тенисист като него. Мисля, че направих един от най-добрите мачове в кариерата ми. Стараех се да бъда максимално концентриран в геймовете, в които сервирах, да не допускам леки грешки. Бях стабилен във важните моменти на двата тайбрека и това беше решаващо", допълни той. Федерер спечели с точка повече в мача - 145:144, но изравни най-слабото си представяне в Мелбърн и отпада толкова рано в турнира за първи път от 2001 година насам. 

Следващият съперник на Сепи ще е победителя от мача между австралийската надежда Ник Кирьос и Малек Джазири.