Сърбинът Новак Джокович се завръща на върха на световната ранглиста след титлата на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Джокович спечели епичния петсетов финал срещу швейцареца Роджър Федерер с 6:7(7), 6:4, 7:6(4), 5:7, 6:4 и заслужи трофея на "Уимбълдън" за втори път след 2011 година. В същото време той лиши Федерер от възможността да вдигне шампионската купа за рекорден осми път, като прекъсна и поредица от три поредни загуби на финали в турнирите от Големия шлем.
Джокович пропиля аванс от 5:2 в четвъртия сет, както и мачбол, но все пак стигна до седмата си титла от Шлема. 

"Не знам как успях да го направя", коментира сърбинът след финала. 

Той можеше да затвори мача в четвъртия сет при 5:4, 40:30 и сервис на Федерер, но швейцарецът направи ас, потвърден от системата "Ястребово око". "Надявах се Роджър да не вкара първото си подаване, но това не се случи. Именно затова той има 17 титли от Големия шлем и е най-успешният тенисист в историята, защото във важните моменти той прави най-добрите си удари", спомня си ситуацията сърбинът. 

Федерер стигна до обрат със серия от пет поредни гейма и мачът трябваше да се реши в последния пети сет. "Не беше лесно да приема загубата на четвъртия сет. Трябваше да се успокоя, да намеря нужната енергия, за да спечеля петия. Наистина не знам как го направих", каза Джокович. 

Той посвети титлата на бъдещата си съпруга, която очаква дете, на семейството си и на първата си треньорка Йелена Генчич, която почина през миналата година. Джокович призна, че титлата на "Уимбъдлън" е най-ценната за него. 

"Това е първият турнир, който съм гледал по телевизията като дете. Винаги съм мечтал да го спечеля. Това е най-добрият турнир в света и най-ценният", каза сърбинът. "Моментът е много емоционален. Поздравявам Роджър за страхотната борба днес. Беше прекрасно да участвам в този невероятен мач. Роджър е изключителен шампион, пример за всички тенисисти. Уважавам го за всичко, което е постигнал. Благодаря, че ми позволи да победя", обърна се с усмивка към швейцарския си
съперник Джокович.

Федерер, който на 8 август ще навърши 33 години, прие спокойно загубата, въпреки че това по всяка вероятност беше една от последните му възможности да спечели нова титла от Големия шлем. "Получи се страхотен мач. Не мога да повярвам, че успях да вкарам мача в пети сет, защото нещата не изглеждаха никак добре в един момент. Преди срещата знаех, че ще бъде тежко. Новак е много силен физически, играе атлетично. Мога само да го поздравя. Победата му беше заслужена. Беше невероятен мач и изключителен турнир", каза Федерер.