Цветана Пиронкова беше на прага на сензацията, но не успя да я сътвори и отпадна във втория кръг на турнира от Големия шмер "Ролан Гарос". Българката загуби от поставената под №5 в схемата Елина Свитолина с 6:3, 3:6, 2:6.

Цветана Пиронкова започна добре в двубоя, но Свитолина не се даваше. При 3:3 пловдивчанката направи пробив, който затвърди, побеждавайки на нула, а след това направи нов пробив и спечели първия сет с 6:3 за 42 минути игрово време.

Вторият сет започна с пробив за Свитолина, който Пиронкова върна моментално. Последва нов пробив за тенисистката от Украйна, която поведе с 2:1. И последва нов пробив в полза на българката.

В петия гейм на втория сет отново се стигна до пробив, но за Свитолина и резултатът стана 3:2 в нейна полза в този втори сет. Свитолина затвърди пробива с ас и поведе с 4:2, след което двете си размениха по гейм в подаванията си и резултатът набъбна до 5:3. Тенисистката от Украйна проби за пореден път Пиронкова и затвори сета с 6:3, а с това и изравни резутата до 1:1 сета.

В третия сет Свитолина набързо поведе с 3:0 след пробив и две взети подавания за 8 минути. В четвъртия гейм Цветана взе подаването си на нула и резултатът стана 1:3, след което последва пробив за Цветана и резултатът стана 2:3. Свитолина върна моментално пробива и поведе с 4:2, след което последва затвърждаване на пробива и резутатът стана 5:2.

В осмия гейм при сервис на Пиронкова, тенисистката от Украйна отново проби и спечели с 6:2, а с това и срещата.