Силен старт за най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова на Ролан Гарос. Българката победи номер 50 в ранглистата Мона Бартел (Германия) с 6:0, 6:4 за 1 час и 13 минути игра, записвайки първия си успех на клей за сезона. 

Надеждата на домакините изстрада победата си в първи кръг на Ролан Гарос

Пиронкова проби германката още в първия гейм. След това без проблем взе подаването си. Третият гейм бе доста оспорван, като българката пропусна един брейкпойнт, но при втория не даде шанс на съперничката си и поведе с 3:0. След още един пробив при 4:0, Пиронкова приключи сета, без да даде гейм на Бартел.

Вторият сет започна по-трудно за Цвети, след като загуби подаването си и позволи на съперничката си да поведе с 4:2. Българката успя да пробие в седмия гейм, а след това и да обърне резултата в своя полза, спечелвайки мача. Това е първа победа за тенисистката от 12 февруари насам, когато надигра рускинята Евгения Родина във втория кръг на квалификациите за турнира в Доха.

Във следващия кръг Пиронкова ще се изправи срещу шестата в света Елина Свитолина (Украйна), която победи на старта Ярослава Шведова (Казахстан) с 6:4, 6:3.