Григор Димитров не успя да се справи с Кей Нишикори и така отпадна на четвъртфиналите на турнира от сериите АТП 250 в Бризбейн, записавайки и първо поражение за 2019 година. Японецът надви българина с 2:0 сета след 7-5, 7-5 за час и 42 минути и така намери място на полуфиналите. Там той ще мери сили с Жереми Шарди.

Това е общо пето поражение за Димитров от този съперник, като след него хаскволията ще отстъпи до 21-ото място в световната ранглиста, тъй като не успя да защити класирането си от предходния сезон в Бризбейн. Тогава Димитров достигна до полуфинала.  

До момента Димитров има само една победа над Нишикори и тя дойде именно на този турнир през 2017-а, когато първата ни ракета се поздрави с трофея.

Двубоят започна равностойно, като и двамата тенисисти имаха висок процент на вкаран първи сервис. В края на частта обаче, Димитров показа колебания и бе пробит. Така Нишикори взе психологическо предимство и в крайна сметка поведе.

Гришо стартира много уверено във втория сет и още във втория гейм проби опонента си. Българинът взе комфортен аванс, но в седмия гейм допусна пробив. В последствие Нишикори изравни, а в 11-ия гейм Димитров отново не успя да спаси подаването си. Това може би бе и ключовият миг в мача, който наклони везните в полза на Нишикори, който поведе с 6-5, а след това сервира и бе безпогрешен, за да спечели мача.

Следващата надпревара, в която Григор ще вземе участие, е Откритото първенство на Австрания. Първият турнир от Големия шлем започва на 14 януари и ще продължи до 27 януари.

Ето и развитието на двубоя: 

2-ри сет (5-7)

5-7 Бърз сервис-гейм за Нишикори. Така японецът спечели мача и е на полуфинал.

5-6 НОВ ПРОБИВ ЗА НИШИКОРИ! Японецът проби за втори път във втория сет Димитров след две последователни негови грешки. Така състезателят от Страната на изгряващото слънце постигна обрат и излезе напред в резултата. След паузата ще сервира за мача. 

5-5 Силна десета част за Нишикори и гейм на нула, който води до равенство в резултата. 

5-4 След солиден гейм за Димитров, българинът затвори частта на 15 и отново е напред. 

4-3 ПРОБИВ ЗА НИШИКОРИ! Японецът поведе с 40:15 в седмия гейм, като Димитров на два пъти отрази точката за пробив, но при третия опит на съперника му вече не успя и загуби подаването си. 

4-2 Бърз гейм и Нишикори спечели подаването си. 

4-1 Силен пети гейм за Григор, който с бекхенд затвори частта на 15. 

3-1 Японският опонент на Димитров направи силен сервис-гейм в четвъртата част и намали изоставането си.

3-0 Димитров натрупа убедителен аванс, след като спечели подаването си в третия гейм.

2-0 ПРОБИВ ЗА ГРИГОР! Българинът реализира първия си пробив в мача в началото на втория сет и така затвърди аванса си. В решителния миг Нишикори игра сервис мрежа, но сбърка и това доведе до пробива на хасковлията. 

1-0 Григор сервира пръв във втория сет и след много оспорвана първа част, в която допусна и двойна грешка, хасковлията успя да спечели подаването си и да открие резултата. 

1-ви сет - (5-7)

5-7 Нишикори спечели подаването си на 15 и затвори гейма и сета. Сет за Кей Нишикори. 

5-6 ПРОБИВ! Нишикори направи първия пробив в мача в 11-ия гейм. Гришо загуби подаването си след показани колебания и няколко допуснати грешки, а това изведе Нишикори напред. След кратката пауза тенисистът от Страната на изгряващото слънце ще сервира за сета. 

5-5 Нов равностоен гейм, в който обаче Нишикори спечели подаването си. При 30:30 имаше продължително разиграване, завършило с удар в мрежата отстрана на Димитров. 

5-4 След първия по-оспорван сервис-гейм на Григор, в който се стигна и до равенство (40:40), българинът се справи превъзходно и отново излезе напред. 

4-3 След бърз седми гейм Димитров отново поведе в резултата. 

3-3 Григор затвори на нула петия гейм, а Нишикори отвърна със същото в шестата част. Ново равернство в резултата.  

2-2 Гришо без малко да пробие Нишикори, но при 30:30 не успя да отиграе максимално добре една топка. Междувременно японецът с ас приключи гейма в своя полза. 

2-1 Григор отново излезе напред в резултата, след като сервиса му бе на високо ниво и затвори гейма на 15. Тук настъпи и първата пауза. 

1-1 Нишикори бързо отговори и след гейм на нула изравни резултата. 

1-0 Григор Димитров започна силно и експресно спечели първия гейм. 

Галерия от мача: 

LAP.bg
33 снимки

Експресен старт на 2019 година за Гришо

Успехът на Григор Димитров в Бризбейн в кадри

Експресът Гришо прегази японец за старт на сезон 2019