Още преди да е завършила 2018 г. най-добрият български тенисист Григор Димитров започна своята кампания за 2019 г. Това се случи на един от любимите му турнири - този в Бризбейн - с превъзходна победа на старта. 

Тя дойде срещу коравия японец Йошихито Нишиока в мач, продължил точно 80 минути. В него българинът беше безпощаден и след 6:3, 6:4 се класира за втория кръг на надпреварата, давайки заявка, че лошите моменти от изминаващата година вече са зад гърба му. 

А началото на мача сякаш не предвещаваше промяната, която искаме да видим в представянето на първата ни ракета. В първите си два сервис-гейма Гришо беше неузнаваем, играеше с мъка, а когато това се случва, винаги е съпътстван от двойните грешки. 

Той направи цели четири в първите си два гейма, в които сервираше, а в тях му се наложи да спасява и цели пет възможности за пробив. По някакъв начин той успя да го стори и тогава видяхме промяната в играта му. 

При първата възможност, открила се пред българина да вземе подаването на Нишиока, той се нахвърли хищнически върху шанса и оттам-нататък на корта именно той диктуваше събитията. Това доведе до сравнително лесно затваряне на първия сет при 6:3 и доминация в началото на втория. 

Именно във втората част си пролича как може да играе първата ни ракета, когато му потръгне играта. След равностойното начало до 2:2, последваха няколко мощни залпа от Гришо, които му помогнаха да реализира два пробива и да поведе с 5:2. 

Тогава дойде и лекото отпускане в края, което позволи на японеца да върне единия пробив, но за повече подаръци от страна на българина нямаше място. И той взе последния си сервис-гейм, за да затвори мача с 6:4 и да тръгне успешно през сезон 2019, макар и все още през 2018 г. 

------------------------------------------------------------------------------------

МАЧЪТ НА ЖИВО:

 

Първи сет: 6:3

6:3 - Сет за Григор Димитров! Този път безапелационен на свой сервис, българинът не остави никакви шансове на Нишиока и без дори да му даде точка, затвори първата част на своя сметка. След трудния старт, първата ни ракета има поводи за радост. 

5:3 - Нишиока остава в сета. Той направи всичко по силите си да заслужи продължаването на частта и след силен сервис-гейм, успя да го стори, давайки само точка на Димитров. Така българинът ще трябва да сервира за победата в сета. 

5:2 - Григор затвърждава добрия си аванс. Той даде една точка на своето подаване на съперника си, но като цяло играта му беше на ниво, със съвсем леки колебания. Последната точка стана факт и след неуспешно оспорване на японеца с hawk-eye. 

4:2 - Нишиока намали изоставането си, след като взе подаването си. Гришо тръгна добре, повеждайки с 30:0, но след това играта на японеца беше безпогрешна и съвсем заслужено той записа този гейм на сметката си. 

4:1 - Пробивът е затвърден! Най-после лесен гейм за първата ни ракета. Този път всичко се получи в играта на българина и той отказа азиатския си съперник, без да му даде нито една точка и дръпна убедително в резултата. 

3:1 - Пробив за Димитров! Нишиока започна уверено и имаше две възможности да затвори гейма, в които обаче се стиган до дълги разигравания, спечелени от българина. В крайна сметка пред него се откри първата му възможност за пробив в мача, която реализира след груба грешка на японеца, пратил лесно воле в аут. 

2:1 - Гришо продължава да се мъчи на свой сервис. Наложи му се да спасява нови два брейкбола, а мъката му беше огромна, като се има предвид, че само в този гейм направи три двойни грешки. В крайна сметка обаче показа дух и характер и измъкна частта в своя полза. Все още без пробиви в мача. 

1:1 - На свой ред Нишиока застана в сервис-полето и, за разлика от българина при първото му подаване, беше безпогрешен. Японецът не даде не просто точка, но дори шанс за такава на съперника си и изравни геймовете. 

1:0 - Труден старт за Григор. Той се пропука в дългите разигравания, допусна и вече станалата традиционна двойна грешка. Въпреки че имаше два шанса да затвори първия гейм, той беше колеблив на сервис и даде точка за пробив, която спаси. Впоследствие се стигна и до втора такава, която пак успя да отрази, след като Нишиока заби топката в мрежата, но само да се стигне до трети брейкбол, спасен този път с великолепен сервис. В крайна сметка, след пет равенства, българинът взе маратонския гейм. 

 

Втори сет: 6:4

6:4 - Гейм, сет и мач за Григор Димитров! Макар да срещна сериозна съпротива при подаването си и да се стигна до 40:40, българинът не остави нищо на случайността и затвори мача, за да запише първия си успех за новия сезон и да погледне напред с увереност. 

5:4 - Нишиока взе подаването си и продължава да е в мача. Сега обаче всичко зависи изцяло от Григор Димитров, който ще сервира за крайната победа в мача, която трябва да му отвори пътя към втория кръг в Бризбейн. 

5:3 - Нишиока върна единия пробив! Григор явно реши, че вече е спечелил мача и подходи лежерно на своето подаване, което доведе и до първия пробив в сервис-гейма му, което донякъде върна японеца в мача. Все пак всичко все още е в ръцете на българина. 

5:2 - Втори пробив за Димитров! Нишиока вече изглежда пречупен и на практика е предал мача. Българинът с прекрасна игра не остави никакви възможности на азиатеца да се върне в мача и го проби на нула. Сега му остава да сервира за победата в сета и мача. 

4:2 - Григор затвърждава пробива и повежда с комфортното 4:2. Той имаше леки затруднения в подаването си, но не такива, които да му попречат да вземе гейма и да направи голяма крачка към крайната победа в мача. 

3:2 - Пробив за Димитров! Много концентрирана игра от ретур на българина, той пласира няколко много тежки удара от основната линия, които поставиха в шах японеца. И в крайна сметка за Григор се открихва две възможности за пробив, от които реализира още първата и поведе с така важния пробив. 

2:2 - Първи трудности за сервиращия в този сет. На Григор му се наложи да отразява точка за пробив, след като имаше два геймбола. При единия от тях мрежата спечели точка за Нишиока в разиграване, в което не се виждаше как ще се измъкне. Но в крайна сметка българинът показа характер и се измъкна от трудната ситуация, за да изравни резултата. 

1:2 - Продължава безпощадната игра на сервиращите. Макар да се стигна до дълги разигравания, предимството беше на Нишиока при сервиса му и той даде само точка на Димитров, преди да затвори гейма на сметката си и да поведе отново. 

1:1 - Подобаващ отговор от Димитров. Той сведе неточностите до минимум на свое подаване и не остави шансове на Нишиока на подаването си, затваряйки го без да му даде дори и точка, за да изравни геймовете до 1:1. 

0:1 - За първи път в мача Нишиока взима преднина, макар и да не е следствие на пробив. Той направи силен сервис-гейм, в който пласира добе всички топки и не позволи на българския си съперник да запише точка.