Изключителен тандем Цветана Пиронкова - Магдалена Малеева ще представя България на Фед Къп от 1 до 5 февруари в израелския град Ейлат. Тогава ще бъде завръщането на най-малката от сестри Малееви в националния ни тим.

България в своята история има 32 участия на неофициалното световно отборно първенство по тенис за жени. Националките ни са част от Фед Къп от 1966 година, като два пъти са достигали до полуфинал в Световната група (1985 и 1987 г). От 1997 година обаче сме част от първа група на Евро-африканската зона. За последно след отлични мачове като играещ капитан на България в Анталия, бившата №4 в света Маги Малеева игра в средата на месец юли 2005 година на плей-офа в Токио заедно с Цветана Пиронкова, Сесил Каратанчева и Мария Пенкова.

В израелския град Ейлат в началото на февруари ще участват 15 отбора в първа група на зона Европа/Африка. Сред тенисистките, които се очаква да участват, са №1 в света Каролин Вожняцки, Виктория Азаренка, Шахар Пеер, Агниешка Радванска, Агнеш Савай и много други звезди на световния тенис. Според регламента на състезанието първите два отбора в крайното класиране ще играят в плейофите за Световна група II през април 2011 г., а последните два ще отпаднат в по-долната втора група в зоната. България играе неизменно в първа група от 14 години насам, а най-големите ни успехи са полуфинали в Световната група през 1985 г. и 1987 г.

България завършва 2010 година под номер 43 от 94 тима в класацията на Фед Къп. Националният ни отбор, предвождан от Цветана Пиронкова и с капитан Дора Рангелова, игра в първа група на Евро-африканската зона през февруари в Португалия. Тенисистките ни загубиха от Холандия и Израел и победиха Словения, а в мач за оставане взеха успеха над Португалия.

“С опита, знанията и уменията си Маги Малеева безспорно може да бъде изключително полезна за нашия отбор. Това е поредната добра новина, още повече, че идва в края на една много успешна за българския тенис година - за това свидетелства и фактът, че за първи път двама тенисисти попаднаха сред десетте най-добри спортисти на България”, коментира президентът на БФТенис Стефан Цветков.