Любомир Попйорданов от Асоциацията по алтернативен туризъм смята, че акцията по издирването на българския алпинист Боян Петров е започнала доста късно. В събота българинът не беше открит и в Лагер 2 под връх Шиша Пангма. По-рано днес пък стана ясно, че от Боян Петров няма следа и в Лагер 3.

Gong.bg следи подробно как протича спасителната операция на Боян Петров по часове!

„Това са цели 10 дена. Ако трябва да сме точни, Боян всеки ден трябва да си бие едни инжекции, трябва да ги има. За 10 дена трябва да са десет инжекции. По принцип Боян има стил на катерене, който катери много бързо с една много къса листа от екипировка и необходими неща. Само основните неща, за да може се качи много бързо, по-бързо от останалите, защото не иска да стои дълго време и да се излага на височина”, каза Попйорданов в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

Спасителите на Боян Петров: Дадохме всичко от себе си, за да преобърнем всяко кътче

„Там имаме доколкото видяхме, понякога някои върхове цели сезони не ги изкачва никой, защото може да има лошо време. Това се случва и на по-ниски върхове, в случая сме на Хималаите от северната страна. Десет дена е имало лошо време, това означава, че има вятър, най-малкото има снегонавявания, ако не и нов сняг. Снегът може да зарие и скрие всякакви следи. Човек може да се е скрил на едно място и отгоре да се е създала лека снежна покривка, воал, и от самолет или хеликоптер да не може да се открие”, обясни експертът.

Попйорданов каза, че въпросният връх е изкачен последен и има 21 загинали на това място.

„Не е връх, към когото има голям интерес за изкачване, защото не е Еверест, К2, Анапурна, не са тези върхове, които имат някаква слава. Освен това се намира в Китай, където достигането на върховете и организирането на експедиции е свързано с повече условности и трудности”, заяви той.

Жената на Боян Петров: Вие направихте невъзможното възможно!

„Имате скални пасажи, имате лед, имате тази височина и факта, че никой нагоре над този лагер 3, не може да кажеш, че има оборудване и маркиран път за изкачване, който може да се следва лесно. И когато имате път за изкачване, нещата са сложни”, каза Попйорданов.

Що се отнася до парите за спасителните операции, Попйорданов обясни, че Боян Петров е тръгнал със застраховка на Австрийския алпийски клуб, която по негови думи е много добра.

„Не мога да допусна, че тази застраховка покрива три хеликоптера”, добави той.

„Един огромен човешки ресурс. Аз не съм чувал 100 души да търсят един човек. Винаги са участвали алпинисти, експедиции. Но реално на Шиша Пангма няма много експедиции – една или две на година. Няма тази критична маса от професионалисти, които да участват. Пари се събират, има смисъл, аз вярвам, че каквито пари има останали, няма да останат скрити”, каза той.

Подкрепи ли Иван Кристоф акцията за Боян Петров и къде е истината?

Един спасителите разказа за издирването на алпиниста с хеликоптери: „Прелетяхме над лагер 1, лагер 2 и лагер 3 на над 7500 метра. Нямахме късмет, защото не видяхме нищо. Мисля, че може да се е скрил в някоя цепнатина. Само, ако е в цепнатината не можем да го видим. Иначе щяхме да го видим. В този участък снегът е много дълбок. В лагер 2 имаше две палатки. Когато излетяхме времето беше много хубаво, много ясно."

Боян Петров е в неизвестност от 3 май. Китай ангажира близо 100 души за акцията, в това число спасители, медици и логистични екипи. Усилията им по издирването на нашия сънародник продължават.