Китайският посланик: От 13 май ще търсят Боян Петров от лагер 3 към върха

Посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу разкри подробности за издирването на алпиниста Боян Петров. Лошото време и бурният вятър са сложили край на операцията по издирването на българинът за днес. Както е известно, три хеликоптера тази сутрин се включиха в издирването, но се наложи да спрат в базовия лагер под върха заради лошото време.

Хеликоптерите спряха временно издирването на Боян Петров

Очаква се на 13 май метерологичните условия да позволят да започне спасителна операция от лагер 3 нагоре към върха Шиша Пангма. Иначе Джан Хайджоу разкри още, че китайската страна е събрала екип от 100 души. 

Групата е съставена от опитни алпинисти, медици и хора, които ще отговарят за логистиката. Към базов лагер 1 вече се изкачват 12 алпиниста. Предвижда се седем от тях да продължат към базов лагер 2. Също така бе уточнено, че спасителният екип е ръководен от извесен китайски алпинист. 

В момента хеликоптерите се намират на 3 700 метра височина, къдеото изчакват подходящо време да излетят. На място е изградена и хеликоптерна площадка. 

Свързани материали

  • Хеликоптерите се включиха в издирването на Боян Петров Хеликоптерите се включиха в издирването на Боян Петров
  • Иван Кристоф дари 100 хил. лева за спасителната акция за Боян Петров Иван Кристоф дари 100 хил. лева за спасителната акция за Боян Петров
  • vesti.bg vesti.bg
профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Боян Петров

Зимни спортове