Операцията по издирването на изчезналия български алпинист Боян Петров продължава. Gong.bg ще следи подробно как протича спасителната операция на Боян Петров по часове!

Към 17:22 часа - Появиха се информации, че инсулинът на Боян Петров е намерен около лагер 3. Повече подробности може да намерите ТУК!

Малко преди 15:30 часа българско време дойде новина за развитието на спасителната акция на безстрашните шерпи. 

Те потвърдиха информацията, че са стигнали до лагер 3, където няма следа от Боян Петров. Голямата новина обаче е, че спасителният екип е взел решение в неделя да тръгне от лагер 3 към върха в търсене на Боян Петров. Очаква се преходът да им отнеме 8-10 часа.

Малко по-рано жената на алпиниста Радослава Ненова заяви, че от лагер 3 нагоре българинът няма да бъде намерен жив и че няма смисъл спасителите да рискуват живота си. Само че по своя преценка шерпите са решили да продължат към върха, така че в неделния ден очакваме нови вести от смелите алпинисти.

Дъщерята на Боян Петров: Той е там, където винаги е искал да бъде


Към 11:00 часа - жената до Боян Петров заяви, че спасителните екипи няма да изкачват върха днес. По нейните думи от лагер 3 нагоре българинът няма да бъде открит жив. Акцията по издирването ще продължи като екипите ще претърсят районите на слизане от Лагер 3 и около него.


Към 10:05 часа -  пред Дарик Деян Петков от щаба на Боян Петров заяви, че две групи спасители продължават издирването на българина. Едната група ще се опита да стигне Лагер 3 до връх Шиша Пангма, а другата ще мине по маршрута на българския алпинист от Лагер 2 до Лагер 3.


Към 08:34 часа - в базовия лагер не е получено обаждане от екипа, който се намира в Лагер 2 от сутринта. Хеликоптерите, които се намират на летището в Катманду, не са получили повикване да възобновят търсенето си. 

Ето какво каза ръководителя на "Simrik Air" : "Хеликоптерите са готови да излетят по всяко време, но от миналата вечер не сме получили никакви обаждания. Очакваме вести от наземния екип, който ще претърси Лгаер 3 и мястото около него."

Един от шерпите, който се намира в базовия лагер: "Никой не знае какво правят шерпите точно сега. Не сме получили радио отговор от екипа. Те трябва да са започнали операцията по издирването на Боян Петров и вече трябва да са стигнали до лагер 3."


Към 07:38 по информация на NOVA Боян Петров не е бил открит и в последния лагер под връх Шиша Пангма в Хималаите. Днес спасителите ще започнат да копаят в снега, за да намерят следи от българския алпинист.

Спасителната акция за Боян Петров бе прекратена за днес

Двама китайски алпинисти и двама шерпи са достигнали Лагер 3, най-високият лагер под връх Шиша Пангма, каза Деян Петков, който е част от екипа на Боян Петров. Наземните екипи продължават със спасителната акция днес, като ще бъдат проверени възможни ниши около Лагер 3.

Според публикация на италианския журналист Алесандро Филипини обаче в Лагер 3 е била открита палатката на Боян Петров, която е била затрупана от снега. От алпиниста обаче нямало и следа.

Жената на Боян Петров: Вие направихте невъзможното възможно!

В събота Боян Петров не беше открит и в Лагер 2 под връх Шиша Пангма. Остава надеждата той да се намира в някоя ниша и да не е бил забелязан от хеликоптерите.

Машините са в готовност да излетят отново, ако бъде намерена дори следа от изчезналия алпинист. Прогнозата за днес е за най-благоприятното време от началото на акцията в Хималаите. В нея участват близо 100  човека - 25 от тях са спасители.  В групата има още медицински и логистични екипи.