Не ви ли се струва, че около масата за тенис на маса по време на Олимпийските игри в Рио де Жанейро има прекалено много китайци? Да, със сигурност прави впечатление. А знаете ли причината? Много е просто – защото болшинството играчи действително са китайци.

От 56-те национални отбора, участващи в олимпийския турнир по тенис на маса, 21 имат натурализирани състезатели, които са родом от Китайската народна република. На Игрите в Бразилия има общо 172 играчи, а 38 от тях са именно натурализирани китайци (иначе казано – над 1/5 от всички).

Китайски играчи има в националните отбори по тенис на маса на Швеция, Полша, Украйна, че дори и Конго. Посочените цифри не обхващат държави, които по традиция имат състезатели от китайски етнос (Китай, Хонг Конг, Тайван), както и такива, които са родени зад граница (като Хеминг Ху, който се състезава за Австралия). Ако и те бъдат прибавени към общата сметка, то излиза, че от всички 172 души 57 са с китайско потекло.

Има немалко отбори – като тези на Сингапур, Турция, Катар и Люксембург, които се състоят изцяло от натурализирани китайци. Например 53-годишният Ни Дзиалиан играе за Люксембург от 1989 година, когато се мести в европа. Ли Пинг, който спечели световната титла в смесените двойки през 2009 година, напусна китайския национален тим през 2014 година, а година по-късно започна да играе за Катар.

Естествено, тази тенденция няма как да няма противници. Шокиращо или не, един от тях е именно треньорът на Люксембург Томи Даниелсон. Той смята, че включването на опитни китайски тенисисти води до по-големи субсидии от държавата, но в същото време не помага по никакъв начин за развитието на местните таланти. Даниелсон дори поиска от Международната федерация по тенис на маса да вземе мерки срещу китайската доминация в спорта. „Никога в спорта не е хубаво, когато първите четири места в даден турнир са предопределени предварително“, заявява той.

В Южна Корея дори стигнаха до по-крути мерки – там съдът постанови, че местни двойки нямат право да осиновяват млади китайски тенисисти.

До момента в Рио всички златни и сребърни медалисти в индивидуалните дисциплини в тениса на маса представляват Китай.