Националният ансамбъл на България спечели бронзов медал в многобоя от Олимпиадата в Рио де Жанейро!

Изключителните момичета успяха да издържат, да се преборят и да спечелят! След всичко преживяно Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова най-после сбъднаха своята мечта – медал от най-големия спортен форум.

В изключително оспорван финал гимнастичките ни събраха общ сбор от 35.766 точки. Точно толкова получиха и сребърните медалистки от Испания, но заради по-високата оценка за изпълнение се подредиха в тази последователност на почетната стълбичка.

Тези невероятни български момичета донесоха много радост на родната публика първо с изпълнението си с пет ленти. Грациите изпълниха чисто композицията си „Ювиги Хан“ на композитора Георги Андреев чисто и получиха оценка 17.700 точки.

След това ансамбълът изигра прекрасно и композицията с два обръча и три чифта бухалки. Съчетанието, поставено по филмовата музика от „Матрицата“, беше оценено с 18.066 точки.

Гимнастичките ни, водени от треньора Ина Ананиева, бяха втори след първото изиграване, когато повечето от лидерите допуснаха грешки. След вторите изпълнения момичетата ни спечелиха бронзовото отличие – онова, за което отидоха в Рио де Жанейро.

Олимпийското злато отиде при Русия, който събра сбор от 36.233 точки (17.600 за пет ленти и 18.633 за обръчи и бухалки). Среброто е за испанките, които също се представиха на ниво – (17.800 и 17.966) 35.766 точки.

Челната олимпийска шестица допълват Италия с 35.549 точки, Беларус с 35.299 и Израел с 34.549.

Останалите два ансамбъла, оформящи осмицата са – Украйна с 34.282 и Япония с 34.200 точки.

По време на първата ротация треньорът на украинките Ирина Дерюгина подаде контестация за оценката на своя тим на пет ленти. След детайлното разглеждане на съчетанието, момичетата получиха дори по-ниска оценка от първоначалната – 16.866 (вместо първоначалната 16.916).

В крайна сметка, нашите момичета-герои успяха да достигнат своя връх, онзи, който гонеха в последните 4 години, и който им се изплъзна на Олимпиадата в Лондон. Дори резервата Любомира Казанова, която влезе в основния състав преди два месеца, успя да се представи на ниво, достойно за поклон от всички привърженици на този спорт.