Европейският шампион в многобоя за 2015 година Олег Верняев от Украйна спечели индивидуалната квалификацията от турнира по спортна гимнастика за мъже на олимпийските игри в Рио де Жанейро, която ще се запомни с многото падания и контузии.

Според регламента в Рио квалификацията определя финалистите за отборната надпревара, за индивидуалния многобой и за финалите на отделните уреди.

В квалификациите за отборното състезание на първо място е защитаващият титлата си тим на Китай с 270.461 точки, пред САЩ с 270.405 точки и Русия с 269.612 точки.

Световният шампион Япония е едва четвърти с 269.294 точки. Великобритания, Бразилия, Украйна и Германия също за финалисти.
Финалът е в понеделник (8 август).

Олимпийският и световен шампион в многобоя Кохей Учимура (Япония) зае второ място в квалификацията с 90.498 точки, а Верняев събра 91.964 точки. Трети е Давид Белявски (Русия) с 89.799 точки.
Учимура обаче не се класира за финала на един от коронните си уреди висилка, след като падна по време на изпълнението си и получи оценка от 14.300 точки.

Двама гимнастици получиха тежки контузии. Французинът Самир Аит Саид, който има в кариерата си четири медала на халки от европейски първенство, получи фрактура на крака при приземяване след изпълнение на прескок.

Андреас Тоба пък скъса кръстни връзки на дясното коляно след изпълнение на земна гимнастика.

Германецът Фабиан Хамбюхен призова за преразглеждане на системата за оценяване след тежките контузии на двамата гимнастици.

"Жалко е, че гимнастиката е стигнаха до тук. Всеки иска да прави все по-трудни неща, което е огромен риск за здравето. Не ми харесва тази система на оценяване. Надявам се, че тя ще бъде променена след Рио", заяви Хамбюхен.