Страхотен успех за българския борец Борислав Новачков на старта в свободната борба в категория до 65 кг. Той успя да пребори един от фаворитите в нея Мейсам Аболфази Насири в квалификациите и така се класира за основната схема.

Двамата направиха зрелищна схватка, с много интензивни атаки. В крайна сметка нашето момче надделя с 10:7 и намери място сред 16-те най-добри в категорията. Следващият му съперник е пуерториканецът Франклин Гомес. 

Този мач беше истинско зрелище с атаки от двете страни без прекъсване. Само 42 секунди след началото му нашето момче поведе, след като затисна успешно крака на противника. Малко преди гонга за край на частта той вече водеше с 4:0 и при този резултат дойде и 30-секундната почивка. 

През втората част започна размяната на атаки. Иранецът намали на 2:4 само 10 секунди след началото, но българинът контраатакува и пак си върна аванса от 4 точки. Но Насири не спираше да е активен и първо изтласка нашето момче от тепиха за една точка, а после го атакува успешно, за да намали на 5:6. 

Това се случи минута преди края на мача. След разменени атаки само 15 секунди преди края на битката резултатът беше 8:7, а иранецът не спираше да атакува в търсене на победата. Но при една от атаките му ва банк Новачков го издебна и го тръшна, за което получи само две точки, но си подпечата успеха и продължава напред.