Най-много от нашите олимпийци в Рио са родени в София – общо 11, следват Пловдив с 8, Хасково с 3, а 7 града имат по двама представители – Сливен, Плевен, Асеновград, Стара Загора, Пазарджик, Сандански и Варна, останалите 13 селища са по един.

Бройката на София обаче се вдига много от ансамбъла, в който 4 от 5-те гимнастички са от София. В тази статистика не са включени двамата родени извън България – Елис Гури и Дубов.

Най-спортен град според българските олимпийци е Пловдив. Градът под тепетата е дал цели 8 спортисти при население половин милион. София има 11 представители, но при близо 2 милиона жители. По глава от население обаче абсолютен № 1 е Котел, който при 6000 жители осигури един олимпиец – Силвия Дънекова.

В тази класация следват 8-хилядното Гълъбово с 1(Стефани Стоева), 10-хилядна Мездра с 1 (Митко Ценов) и 12-хилядно Раднево също с 1(Борислав Новачков).

Бургас, Шумен, Перник и Благоевград са най-големите „градове-длъжници“ на българския спорт, поне според подадените данни за състава на олимпийците ни. Тези 4 града от Топ 15 в класацията по брой население у нас нямат по нито един представител на Игрите в Бразилия.