Голямата фаворитка Сара Сьострьом спечели златния олимпийски медал на 100 метра бътерфлай в плуването на Олимпийските игри в Рио де Жанейро с нов световен рекорд.

Сьострьом, която притежаваше и стария световен рекорд, е първата шведка със злато в олимпийското плуване.

16-годишната канадка Пени Олексяк спечели сребърното отличие с нов рекорд за девойки, а третото място остана за Дана Волмър от САЩ, която защитаваше олимпийската си титла от Лондон.

Трикратна световна шампионка в тази дисциплина, до момента тя държеше рекорда от 55.64 секунди. Новото най-добро време в света е 55.48 секунди, като за нея това е трета Олимпиада. Тук в Рио тя ще се състезава още на 50, 100 и 200 метра свободен стил, но след края на състезанието обяви пред журналистите, че бътерфлей е нейната любима и основна дисциплина.

"Наистина е пълна лудост! Не мога да повярвам, е това е и световен рекорд. Да, знам- бях фаворитка преди старта. И бях под напрежение, като единствената ми цел беше да не направя някой голям провал. Преди състезанието си казвах: Сара, това е просто басейн. Нищо по-различно от преди, какво като говорим за Олимпиада, заяви доволната Сьострьом.

Второто място остана за Олексяк, чието време е 56.46 секунди и освен рекорд за девойки, това е и национален рекорд на Канада. Трета остана Волмър, която стана майка миналата година, с 56.63 секунди, като именно нейният девически рекорд беше победен от канадката от украински произход.

"Супер-невероятно! Имам още няколко години в девическа възраст. Така че първо ще се забавлявам, заяви доволната Олексяк.

Резултати от финала на 100 метра бътерфлай (жени) на Олимпийските игри в Рио:
1. Сара Сьострьом (Швеция) 55.48 - световен и олимпийски рекорд
2. Пени Олексяк (Канада) 56.46 - световен рекорд за девойки и национален рекорд на Канада
3. Дана Волмър (САЩ) 56.63/БТА