Много държавни глави решиха да не дойдат за откриването на Олимпийските игри в Рио де Жанейро поради съображения, свързани с политическата ситуация в Бразилия, предаде Асошиейтед прес. 

Преди Олимпиадата, която е първата в Южна Америка, властите прогнозираха, че за нея ще пристигнат близо 100 държавни глави. Но списък, предоставен от външното министерство, показа, че на церемонията по откриването ще присъстват по-малко от 25, сред които президентите на Аржентина, Франция и Португалия. САЩ са представлявани от държавния секретар Джон Кери. 

Лидерите очевидно са решили да не идват, за да не попаднат в деликатно положение, пристигайки в страна с двама президенти. Изпълняващият длъжността държавен глава на Бразилия Мишел Темер зае поста, след като президентът Дилма Русеф беше временно отстранена от длъжност през май.

"Лидерите не знаят кой президент да поздравят - отстранения или временно заемащия поста. Толкова много решиха изобщо да не идват - или за да избегнат неудобна среща, или за да протестират срещу това, което смятат за преврат", каза професорът по международно право в университета на Сао Пауло Маристела Басо. 

Сред лидерите, чието отсъствие е забележимо, са тези на Русия, Индия, Китай и Южна Африка - едни от най-близките съюзници на Бразилия, които заедно формират т.нар. група БРИКС. Всяка от тези страни изпрати спортните си министри. 

От лидерите на държавите от Южна Америка само двама решиха да пристигнат в Бразилия - тези на Аржентина и Парагвай, които са консерватори. Левите лидери на Чили, Уругвай и Венецуела не дойдоха. /БТА