Невероятно! Българката Мирела Демирева спечели сребърен медал в скока на височина на олимпийските игри! 26-годишната софиянка изравни личния си рекорд в дисциплината със 1.97 метра, осигурявайки си второто място в крайното класиране.

Това е общо вторият медал за България от олимпиадата в Рио де Жанейро, след като по-рано състезателката ни в борбата Елица Янкова спечели бронз.

Отличието е първо за страната в олимпийския турнир по лека атлетика през последните 16 години. Мирела Демирева, състезателка на Атлетик София, е европейска вицешампионка в дисциплината през 2016 година. Първа в скока на височина в Рио стана Рут Бейтия от Испания с опит от 1.97 метра.

37-годишната Бейтия е най-възрастната олимпийска шампионка в скока на височина. Испанката е бронзова медалистка от световното първенство през 2013 година, както и трикратна европейска шампионка. На трето място се нареди Бланка Влашич. Най-добрият опит на хърватката също е 1.97 метра. 32-годишната Влашич има два златни медала от световни първенства (2007 и 2009 година), както и сребърен медал от олимпиадата в Пекин през 2008 година.

скок на височина, жени: 1. Рут Бейтия (Испания) 1.97 метра 2. Мирела Демирева (БЪЛГАРИЯ) 1.97 3. Бланка Влашич (Хърватия) 1.97/БТА