Временният президент на Бразилия Мишел Темер откри дългоочакваната четвърта линия на метрото в Рио де Жанейро броени дни преди началото на летните олимпийски игри в града, предаде Синхуа.

Линията ще свързва туристическия район на града със западния квартал Бара да Тижука, където се намират повечето от олимпийските спортни обекти. Организаторите се безпокояха, че 16-километровото трасе може да не бъде завършено навреме за олимпиадата, откриваща се в петък, тъй като строителството многократно бе забавяно по различни причини, което още повече усложняваше и без това тежките автомобилни задръствания в града.

"Олимпийските игри дадоха възможност да се подобрят много неща в Рио де Жанейро", каза президентът Темер на церемонията по откриването на линията с 6 спирки, която ще превозва над 300 000 пътници дневно. По време на самата олимпиада, която е бъде последвана и от параолимпийски игри, обаче, новата метролния ще бъде запазена изключително за ползване от участниците - спортистите, треньорите - и официалните гости на олимпиадата.

Влакчетата по трасето са китайски, както и по първите две линии в града, и по време на игрите ще оперират с китайски персонал./БТА