Състезателката по плуване на Непал Гурика Синг се превърна в най-младата олимпийка в Рио де Жанейро. Момичето, което е едва на 13 години и 256 дни, записа участие в надпреварата на 100 метра гръб. Тя се нареди на 31-о място в крайното подреждане, но личната й история е далеч по-впечатляваща.

Плувкинята в момента живее в Лондон, след като напуска Непал едва на 2 години.

Тя оцелява след тежкото земетресение през изминалата година, когато смъртта си намират почти 9000 души. Гурика Синг е била в Непал по това време, заедно със своето семейство, за да участва в местния шампионат по плуване. Когато започва земетръсът се налага младото момиче да се скрие под маса, за да спаси живота си.

13-годишната плувкиня си спомня ясно ужасяващото преживяване, както и виковете на майка си към нейния брат, заради паднал шкаф.

Един от шкафовете падна и майка ми започна да крещи, защото си помисли, че брат ми го е обърнал“, сподели състезателката.

За щастие, ние бяхме в нова сграда, разтърсихме се, но нямаше разрушения. Всичко около нас обаче беше разрушено“, спомня си още Гурика Синг.

Младото момиче е било спряно на входа на олимпийския плувен комплекс при пристигането си в Рио де Жанейро. Тя е била предупредена, че мястото е само за спортисти. Трудно може да се повярва, че Гурика, с това детско излъчване и брекети е един от олимпийците с лъвско сърце.

Момичето е категорично, че след като е родена в Непал, ще се състезава именно под този флаг и нито един друг.

След Олимпийските игри 13-годишната Гурика Синг ще се завърне в Непал, но този път ще бъде посрещната като национално богатство.