Олимпийската шампионка Румяна Нейкова сподели пред NOVA, че състезателите в гребането имат шансове за финали на Игрите в Рио. В навечерието на големия спортен форум, който ще бъде открит тази нощ, именитата ни състезателка се върна назад във времето и разкри какво е усещането да си на подобно състезание. Тя коментира още и моментното състояние на родния спорт и актуалните теми около Олимпиадата в Бразилия.

Бихте ли искали днес вие да сте състезател в Рио?

Когато един състезател, на един човек му е минал животът в спорта, мога да каже, че сега точно ми се състезава, но като си представя колко много труд и лишения трябваше да има, за да се участва в Рио, бих се замислила.

Каква според вас е основната цел на сегашните български спортисти, на Олимпийските игри в Рио?

Ами аз мисля, че да реализират това, за което са тренирали толкова години и са положили много труд. Първо да се класират, да участват на Олимпийски игри, след това да вземат участие в самите Игри и се надявам, наистина, достойно да се представят, както себе си така и националният флаг на България.

Редно ли е да ги натоварваме с някакви очаквания, българските олимпийци?

Мисля, че тези очаквания, които тук в последния месец, кой ще вземе медал, какъв ще бъде цветът на медала, наистина тежи. За мен слава Богу, това в последния месец, беше така далече от обектива, далече от мнението на всеки и затова избягвам, колкото се може повече да давам прогнози и да ги натоварвам предварително, защото зная наистина какво е напрежението, когато си там в олимпийското село и всички погледи са насочени към теб. Това, как ще реализираш своя труд и ще покажеш класиране.

Имате ли лични фаворити, сред сегашните спортисти, които ще ни представят в Рио?

Естествено имам фаворити и това са фаворитите от моя си спорт, защото това са деца, които аз като бях още състезател, тренирахме заедно. След това и аз съм работила с тях, поне за малко, като състезатели. И сега вече като спорт, който представя българската федерация по гребане на Олимпийски игри, естествено стискам палци за Кристиан и за Георги и се надявам наистина да покажат, това на което са способни. Тренирани са, подготвени са. Просто въпрос на шанс и на това какво ще реализират.

Вие сте последният българин, стъпил на олимпийски връх. Как се чувствате от този факт?

Връщайки се назад във времето, вече 8 години. Наистина съм много щастлива, че успях спортната си кариера да я завърша именно по този начин, със спечелване на злато от Олимпийски игри, което наистина много години ми отне, много труд, много лишения и много, много мотивация разбира се за спечелването на тази титла.

А за церемониите по откриването?

Като участник в 5 олимпиади, аз съм била в откриването само на една и това беше в Атланта, през 1996 г. На другите откривания съм ги гледала за много кратко, защото гребането започва на следващия ден. Стартът е в 09:00 или в 08:00 ч. и подготовката и концентрацията за стартовете започва още от вечерта, а за да няма много вълнения и емоции, предпочитах, да не гледам откриванията, защото наистина емоцията е невероятна.

Според вас има ли някакви обективни причини, да нямаме олимпийски шампион от 2008 година и ако да, какви са те?

Явно има някакви причини, след като мина една Олимпиада, Лондон 2012, където успяхме да спечелим само два медала. Явно има причини, които тежат на спортния резултат и които се отразяват неблагоприятно на спортните резултати, но тази Олимпиада, ако нашите спортисти успеят да завоюват медали и също така да имаме състезатели, които да се класират в местата от 5 до 8-мо, те ще бъдат като стълбичка за тях, за следващите Олимпийски игри и на следващите ще очакваме от тях медали. Колкото повече спортисти имаме, класирали се близко до медалите, толкова повече надежди ще имаме за медали на следващата Олимпиада в Токио през 2020 година.

Какви са реалистичните шансове на българските представители във вашия спорт - академичното гребане?

За мен основната им цел - влизане във финал, не е непостижима тази цел, защото 2014-та те се класираха на полуфинал, на Световното първенство в Амстердам и там показаха своите възможности. Не е невъзможно. Въпрос на ден, на шанс и на късмет разбира се в полуфиналните им гонки.

Променя ли се нещо по вечната тема с материалната база на спортистите?

Като цяло промяна има, въпросът е накъде върви и какво носи на децата, които се занимават със спорт. Една спортна база много трудно се поддържа, аз като председател на спортен клуб сама виждам, че за да поддържаш една спортна база, първо ти трябват средства. После, за да я поддържаш ти трябват хора допълнително, към тази дейност и всичко това нещо го няма. Много малък е бюджетът на спортните клубове, за да могат да отделят  средства за ремонт.

Имате ли някакви сериозни проблеми, конкретно с вашия клуб "Академик"?

Аз не обичам много да плача, че имам затруднения, но като цяло, разбира се че имаме, защото тази база е строена 60-те години, нищо не е пипано оттогава. Има нужда, като ремонт на базата. Да не говорим за покриви, за тоалетни и съблекални. Разбира се, всичко това, което сме направили, подобрения, които сме направили, голяма част от тях са на база лични приятелства, с лични средства. Целта ни е само да бъдем конкурентноспособни на останалите спортове, които са в центъра на София и които са по-привлекателни.

Като се има предвид, всичко, което се случва в Бразилия в последните месеци, смятате ли че Рио бе правилният избор за провеждане на Игрите на 31-та Олимпиада?

Нормално е олимпиадата да бъде навсякъде, в цял свят. Да се докосне олимпийското движение всички континенти, до всички краища на континентите и всеки да бъде съпричастен. Всяка една олимпиада има своите проблеми, било то по организация, било то по охрана. Мисля, че нищо ново под слънцето.

Какво е мнението ви за санкциите, които понесе голяма част от руската олимпийска делегация?

За мен голяма част от санкциите не бяха справедливи, защото имаше състезатели, които можеше да бъдат допуснати. Говоря конкретно за леката атлетика. Хора, за които няма преки доказателства, че имат положителни проби, можеха да участват, но това е решението на МОК. Това е решение, което много трудно може да се обсъжда или обжалва.

Може ли въобще да бъде спечелена тази битка с допинга?

Не знам. Може би не. Няма как да бъде спечелена, защото в тази битка се откриват нови и нови неща. Днес някои неща са разрешени, утре ще бъдат забранени. На нашите олимпийци в Рио искам да пожелая много късмет. Да реализират своите способности, своите възможности, защото много са се трудили, за да стигнат дотам. Да се състезават така както могат и когато финишират да са доволни от това, което са направили. Дадох всичко, на 100% от себе си и това мога да направя, това успях да направя. Да са доволни от това, което са направили или това, което са ни предоставили на нас да видим, по нашите телевизори.

Очаквате ли някакъв конкретен брой медали и в кои спортове?

Очаквам да има медали, но нека да не се затваряме в бройката. Просто да гледаме съвсем спокойно и свободно Олимпийските игри и да се наслаждаваме на това, което ще ни предоставят да видим.