Има спортисти, които могат да бъдат определени като изключителни. Такива, които са орисани да успяват, които умеят да вдъхновяват и които не познават границите, и не ги поставят нито в мисленето си, нито в мечтите си. Един от тях е Майкъл Фелпс. По време на Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро американецът затвърди собственото си реноме на величествен плувец и за сетен път предизвика истински фурор с представянето си. Сякаш Фелпс не отиде в страната на кафето само за да се състезава, а и за да пише история…

След края на плувния турнир в Рио, Куршума от Балтимор увеличи колекцията си от олимпийски медали на 28, постижение непонятно за нито един атлет до момента. Впечатляващо е, че в тази солидна бройка съотношението е 23 златни отличия, 3 сребърни и 2 бронзови. А след този феноменален успех, Фелпс каза „Край“. 31-годишният плувец демонстрира непоколебимост, като реши да се оттегли в един от най-бляскавите си моменти.

Майкъл Фелпс

източник: Gulliver/Getty Images

Подобно решение не може да мине просто така в новинарския поток, защото то бележи края на една ера в плуването. А всичко за доминанта в нея започва на 30 юни 1985 година. Тогава в Балтимор, Мериленд се ражда Майкъл Фелпс, който години по-късно преобръща историята.

Майкъл е третото дете в семейството на полицая Фред и началната учителка Деби. Той има две по-големи сестри – Уитни и Хилъри. През 1994-а година родителите му се развеждат, а той заедно със сестрите си остава да живее при майка си, на която споделя, че дължи много: „Мама направи толкова жертви, за да ни отгледа. Научих много уроци от нея“.

Майката и приятелката на Майкъл Фелпс

източник: Gulliver/Getty Images

Две години преди разрива в отношенията на родителите Фред и Деби, 7-годишният Майкъл прави първи плахи стъпки към впечатляващата си кариера. Увлечен от своите каки, които по това време тренират в местния клуб, той влиза в басейна. Първоначално се страхува да топи главата си под водата, но в последствие загатва за удивителния си талант и едва 10-годишен Фелпс поставя рекорд в своята възрастова група.

Олимпийските плувни турнири на Игрите в Атланта през 1996 година изиграват ключова роля за Фелпс, който след тях решава да се посвети изцяло на този спорт. Започва тренировки при Боб Боуман, а през 1999 година вече е част от Б-отбора на САЩ. Година след това, детето-чудо взима участие на Олимпийски игри. Едва на 15 години той е включен в представителната американска селекция за Сидни 2000 и така се превръща в най-младия състезател в американския олимпийски отбор за последните 68 години.

Дебютното участие на Фелпс на най-престижния спортен форум на планетата минава без медал, а това всъщност е и първият, и единствен случай, в който плувецът си тръгва без отличие от Олимпиада.

„Спомням си първите си Олимпийски игри. Тогава казах на треньора Боуман, че искам да променя историята в моя спорт. Постигнах много, но има мечти, които не можах да сбъдна“, разказва Фелпс днес.

Докато се готви за Игрите в Атина през 2004 година, Фелпс продължава да удивлява. През пролетта на 2001 година тийнейджърът се превръща в най-младия плувец поставил световен рекорд – на 15 години 9 месеца. А на 17 години вече  има зад гърба си 5 световни рекорда, включително и на 200 метра съчетано плуване.

Така с тази солидна за възрастта си визитка и понатрупано самочувствие, Фелпс поема към Атина за второто си участие на Летни олимпийски игри. В Гърция младокът се превръща в сензация, печелейки 8 медала, от които 6 златни и 2 бронзови. А това постижение го изравнява със съветския гимнастик Александър Дитятин за най-много спечелени медали в индивидуални надпревари на Олимпийски игри. В столицата на южната ни съседка Фелпс е почти безапелационен – поставя редица олимпийски, световни и американски рекорди преди да се окичи с отличията в отделните дисциплини. За статистиката остава, че триумфира с олимпийските титли на 400 метра съчетано плуване със световен рекорд, на 100 метра бътерфлай с олимпийски рекорд, на 200 метра бътерфлай с олимпийски рекорд, на 200 метра съчетано плуване с олимпийски рекорд, в щафетата 4х200 метра свободен стил с рекорд за САЩ и в щафетата 4х100 метра съчетано плуване със световен рекорд. В две дисциплини 200 метра свободен стил и в щафетата 4х100 метра свободен стил Куршума от Балтимор изневерява на златния блясък и се задоволява с третото място и бронза.

Майкъл Фелпс

източник: Gulliver/Getty Images

За съжаление, седмици след бележития успех Фелпс се показва в една по-нелицеприятна светлина. Плувецът е заловен да кара в нетрезво състояние, заради което е осъден на 18 месеца пробация и 250 долара глоба. Тази случка поставя тъмно петно върху репутацията на спортиста, пред когото големите триумфи предстоят…

Преминавайки в нов олимпийски цикъл Фелпс записва нови впечатляващи постижения. На Световния шампионат по водни спортове през 2005 година печели 5 златни и 1 сребърен медал, година след това се отчита с аналогично постижение (5 златни и 1 сребърен медал) на Pan Pacific Swimming Championships, а на Световното през 2007 година буквално разгромява конкурентите „грабвайки“ 7 златни медала. По този начин Фелпс прави страховита заявка за предстоящите Игри в Пекин, които се оказват и най-успешните в кариерата му.

На престижния форум в Китай Фелпс успява да спечели феноменалните 8 златни медала, като поставя седем световни и един олимпийски рекорд. Американецът си осигурява златото със световни рекорди на 400 метра съчетано плуване, в щафетата 4х100 метра свободен стил, на 200 метра свободен стил, на 200 метра бътерфлай, в щафетата 4х200 метра свободен стил, на 200 метра съчетано плуване, на 4х100 метра съчетано плуване, а на първо място на почетната стълбичка се качва в дисциплината 100 метра бътерфлай след олимпийски рекорд.

На фона на тези върхови постижения през 2009-а година Фелпс забърква името си в нов скандал. В медиите се разпространява снимка, на която плувецът пуши канабис, а след този неприятен момент, американецът губи концентрация и не влиза в басейна в следващите три месеца. Седем години по-късно емблематичният състезател коментира случилото се така: „Ако бях родом от Ямайка, може би никой нямаше да обърне такова внимание на това. Извлякох си нужните поуки. Имам право да допускам грешки, както и да си плаща за тях“.

Майкъл Фелпс

източник: Gulliver/Getty Images

Въпреки този неприятен епизод в живота си, Фелпс успява да събере сили и да се завърне блестящ, разбира се. Подготвяйки се за четвъртите си Летни олимпийски игри, Куршума от Балтимор допълва витрината с отличията си с още 14 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал, спечелени от Световните шампионати през 2009 и 2011 година и от  Pan Pacific Swimming Championships през 2010 година.

На XXX Летни олимпийски игри в Лондон през 2012 година Фелпс увеличава бройката на олимпийските си медали на 22, задминавайки първенеца по този показател до този момент – съветската спортна гимнастичка Лариса Латинина, която има 18 отличия.

Куршума от Балтимор печели общо 6 медала, от който 4 златни и 2 сребърни. Триумфира в щафетата на 4х200 метра свободен стил, на 200 метра съчетано плуване, на 100 метра бътерфлай и на 4х100 метра съчетано плуване, а с второто място се задоволява на 200 метра бътерфлай и в щафетата на 4х100 метра свободен стил.

След този успех Фелпс обявява, че ще прекрати активна състезателна кариера, но през следващата година се забелязват индикации за възможно завръщане, а през 2014-та то е факт. Шампионът печели 3 златни и 2 сребърни медала на Pan Pacific Swimming Championships, а след това се въвлича в нов скандал. Отново е хванат да шофира в нетрезво състояние и то с превишена скорост. Непосредствено след това той споделя в профила си в една от социалните мрежи: „Разбирам сериозността на случилото се и съм готов да поема своята отговорност“.

Майкъл Фелпс

източник: Gulliver/Getty Images

Ударите за Фелпс продължават, след въпросния инцидент е отстранен от американското плуване за 6 месеца. Така големият състезател извървява пътя от върха до дъното, от което обаче съумява да се оттласне, и то по шампионски.

Плувецът влиза във възстановителен център, където след усърдна работа преоткрива себе си, успоредно с това използва непрекъснато басейна, с който разполага заведението, чете литература с психологична насоченост, а междувременно успява да затопли отношенията с баща си. Също така намира обратния път към сърцето на любимата си Никол. В този тежък период неотлъчно до него е треньорът му Боуман, който му помага да се справи с всички трудности, докато стигне до Рио. А в страната на кафето плувецът изписва заключителната глава на впечатляващата си кариера.

Майката и приятелката на Майкъл Фелпс

източник: Gulliver/Getty Images

Фелпс се превръща в първия американски плувец, участвал в пет поредни Олимпиади в отбора на САЩ, като в Бразилия завоюва общо 6 медала, от които 5 златни и 1 сребърен. Триумфира с олимпийската титла на 200 метра бътерфлай, в щафетата на 4х100 метра свободен стил, в щафетата на 4х200 метра свободен стил, в щафетата на 4х100 метра съчетано плуване, както и на 200 метра съчетано плуване, в която дисциплина е абсолютен властелин и в предходните три издания на Олимпийските игри. Единственият си сребърен медал в града на кариоките Фелпс взе на 100 метра бътерфлай.

Така след една наистина зашеметяваща кариера и 28 олимпийски медала Куршума от Балтимор напуска сцената, може би за радост на своите съперници. Фелпс преобърна из основи историята на своя спорт, а бъдещите му планове са съвсем простички и чисто човешки: „Изживявам един от най-щастливите мигове в живота си заедно с жената до мен - Никол и сина ни. От тук насетне възнамерявам да се занимавам с млади плувци, а един ден искам да науча наследника си как се става шампион“, казва Фелпс, който е категоричен, че връщане назад няма.

Приятелката на Майкъл Фелпс - Никол и синът им

източник: Gulliver/Getty Images