Най-многобройната българска група спортисти отпътува днес за олимпийските игри в Рио де Жанейро.

С полет през Рим за Бразилия тази вечер заминаха Александър Николов (плуване), лекоатлетите Габриела Петрова, Георги Цонов, Румен Димитров, Тихомир Иванов, Митко Ценов, Милица Мирчева, двойката скул мъже Георги Божилов и Кристиян Василев, състезателите по бокс Станимира Петрова, Даниел Асенов и Симеон Чамов, състезателите по спортна стрелба Самуил Донков, Антон Ризов и Стефан Христов (колоездене).

Спортистите получиха различни предмети за късмет. Президентът на БФБокс Красимир Инински сложи на ръцете на тримата боксьори сребърни детелинки с червен конец. Българските спортисти обаче ще имат известни проблеми при пътуването, тъй като има закъснение на полета от Рим до Рио де Жанейро.

Александър Николов, който ще участва в дисциплината 100 метра свободен стил, се надява да постави нов национален рекорд в Рио.

"В спортовете като плуване и лека атлетика трябва се борим за финалните серии. Това ще бъде много голям успех. В моя случай трябва да сътворя чудо, за да се класирам за финалните серии, но ще дам най-доброто от себе си. Отивам с надеждата за нов рекорд и състезание под 50 секунди, което ще ме направи първият българин под 50 секунди и ще бъде едно достойно представяне", каза Николов, който беше изпратен на летище "София" от олимпийската шампионка от Сеул'88 Таня Богомилова.

Колоездачът Стефан Христов заяви, че ще бъде в Бразилия за пръв път и неговата цел е класиране между 35-о и 40-о място в общия старт на шосе.