Ивет Лалова-Колио си постави за цел класиране на финала в спринта на 200 метра на олимпийския турнир по лека атлетика в Рио де Жанейро.

Лалова вече си осигури място за полуфиналите, след като по-рано днес спечели серията си с 22.61 секунди, което е седмо време в квалификациите.

Българката ще бяга във втора полуфинална серия. Лалова, която ще бъде в четвърта пътека, ще застане на старт в сряда рано сутринта в 4.08 часа българско време.

До нея на трета пътека ще бъде най-бързата в сериите Мари-Жозе Та Лу от Кот Д'Ивоар.

Другите съпернички на българката за място на финала ще бъдат Джони Уилямс (Великобритания), Анхела Тенорио (Еквадор), Наталия Погребняк (Украйна), Джена Прандини (САЩ), Ела Нелсън (Австралия) и Симой Хакет (Тринидад и Тобаго). 

Лалова реши да пропусне полуфиналите на 100 метра през миналата седмица заради лека мускулна травма, но вече е по-добре.

"Това беше трудно решение, но трябваше да се доверя на моя треньор. Трябваше да се консултираме и с главния медицински делегат на ИААФ, който ме подкрепи. Знаех, че много хора няма да го приемат, но не исках да рискувам. 

200 метра е моята дисциплина. Нямах подготовка и планове на 100 метра затова реших да не поемам този твърде голям риск и да се контузия", коментира Лалова за БНТ.

"Дай боже да стигна до финал на 200 метра. Разтежението беше преди Олимпиадата. Сега съм добре. Моят съпруг е тук и правим всичко възможно, за да стигнем до края. Тук бяганията са по много странно време. Днес трябваше да стана в 5.30 сутринта, а сериите бяха в 10.00 часа сутринта. Утре полуфиналите са в 10.30 часа вечерта. Програмата е странна и човек не може да си направи точните планове. Хубавото е, че условията за 200 метра са по-добри", допълни европейската вицешампионка на 200 метра от Амстердам 2016.