Носителят на 22 медала от Олимпийски игри Майкъл Фелпс ще бъде знаменосец за САЩ по време на церемонията по откриването на ХХХI Олимпиада в петък в Рио де Жанейро. Фелпс, който е първият американски плувец, класирал се за 5 Олимпиади, бе избран след гласуване сред другите представители на олимпийската делегация на Щатите.

На Олимпиадата в Пекин през 2008 година Фелпс подобри рекорда на сънародника си Марк Шпиц от Мюнхен 1972, след като спечели 8 златни медала в рамките на една Олимпиада. Освен това с 22-та си медала, 18 от които златни, Фелпс е най-успешният спортист в историята на Игрите.

"За мен е чест да бъда избран, горд съм, че ще представям САЩ и съм признателен за отговорността, която ми се поверява да нося флага. В Сидни исках просто да участвам. В Атина исках да спечеля злато за страната си. В Пекин исках да направя нещо невиждано. Целта ми в Лондон бе да вляза в историята. А сега в Рио искам да се насладя на момента, да представя САЩ по най-добрия възможен начин и да накарам семейството ми да се гордее с мен.

Този път медалите нямат значение за мен", каза Фелпс, след като бе избран да носи американския флаг. Фелпс е едва вторият плувец в историята, който ще носи флага на САЩ по време на церемония по откриването на Олимпиада. Преди него това стори четирикратният медалист от Игрите Гари Хол на Олимпиадата в Монреал през 1979 година. Церемонията по запалването на олимпийския огън ще се състои на 5 август на стадион "Маракана"./БТА