Ще се боря докрай да изчистя името си и да покажа, че този резултат и поведението, което показаха спрямо мен, е несправедливо. Това заяви българската лекоатлетка Силвия Дънекова, която бе уличена в употреба на допинг по време на Олимпийските игри в Рио.

Тя отново даде своето обяснение за случая в Бразилия и според версията ѝ всичко е една огромна несправедливост. Ето какво сподели Дънекова. 

"Аз съм на 33 години. За мен спортната кариера след 25 години в леката атлетика щеше да приключи след тази Олимпиада. Няма никаква логика да си позволя да приключа спортната си кариера по този начин."

"Винаги съм се считала за един малък състезател, не съм велик спортист и никога няма да имам шанс да стана голям състезател. Това обаче не е причина да спра да се боря с една огромна несправедливост. Няма да се примиря и категорично заявявам, че не съм ползвала този препарат", заяви тя.

"На 30 юли ми взеха урина в Олимпийското село, след което след два дни си проверих профила и видях, че пробата ми е негативна. На 1-ви август дойдоха отново да ми вземат проба, като по документи трябваше да ми вземат само кръв."

"Това не ме накара да се усъмня или притесня. Междувременно ме накараха да дам и урина. Първата ми проба беше с ниска плътност 1.04. Съответно трябваше да хапна един сандвич и след около два часа дадох нова проба за урина. Тя беше с плътност 1.06."

"Освен това дадох и кръв. На 8 или 9 август дойде писмо, в което се казва, че съм дала положителна допинг проба във втората урина, а първата проба за урина с 1.04 е отрицателна. В първия момент си помислих, че това не може да бъде истина", сподели лекоатлетката.

"Поканиха ме в антидопинговата лаборатория, която е построена специално за Игрите в Рио. Аз обаче прецених, че не разбирам нищо и пратих лекаря на националния отбор д-р Ангел Лозанов. Когато той отива изкарват урина, която е с плътност 1.09."

"Няма как да се случи да има три единици разлика в плътността на урината, която аз давам, и урината, която те ми изваждат. За мен има два варианта - или урината не е моя, или не е съхранявана правилно."

"Това означава, че този резултат е невалиден. Точно поради тази причина аз ще се боря докрай да изчистя името си и да покажа, че този резултат и поведението, което показаха спрямо мен, е несправедливо", допълни тя. /БГНЕС