Подобно много други и вие сте се чудили защо победителите хапят своите медали. През последните седмици десетки пъти станахме свидетели на това как олимпийците застават пред обективите с медал в уста. Но защо го правят?

В повечето случаи фотографите ги инструктират за това, за да разполагат с по-интересна снимка за продажба след това. Но отговорът не е еднозначен.

Другото обяснение идва от миналото от времената на Златната треска, когато хората са захапвали златото и монетите, за да проверят дали са истински, или не. Човешките зъби са по-твърди от златото, но по-меки от пирита. Ако златото не е фалшиво, повърхността ще бъде достатъчно мека, за да останат леки отпечатъци от зъбите по него. В обратния случай, ако е олово или нещо друго, монетата остава непокътната.

За да допълним картинката, медалите в Рио де Жанейро са направени с по-голям процент сребро, отколкото злато – само около 1,3%. Медали от масивно злато не са били изработвани от 1912 година. Т.е. победителите от Олимпиадата в Бразилия трябва да знаят, че техните златни медали всъщност са сребърни.

На Игрите в Рио де Жанейро обаче имат внушително тегло, около 500 грама. Реалната им стойност е 587 долара.