Превърналият се в жива легенда в плуването Майкъл Фелпс стана истински хегемон и в басейна в Рио де Жанейро. В четвъртия състезателен ден на Олимпиадата, американецът спечели още два златни медала, с което добави в сметката си общо 21 от най-високите отличия от олимпийски игри.

Майкъл Фелпс продължава да пише история и да жъне успех след успех.

Куршумът от Балтимор триумфира във финала на 200 метра бътерфлай, с което грабна своето 20-о златно отличие. Само час по-късно той отново вдигна победоносно ръце, заедно със своите съотборници от щафетата 4 по 200 метра свободен стил.

В дисциплината 200 метра бътерфлай той триумфира с време 1:53.36 минути.

Майкъл Фелпс успя да спечели златото в Рио де Жанейро, след като го изпусна преди 4 години в Лондон от Чад льо Кло. Южноафриканецът обаче не успя да стигне до медалите и завърши на четвърто място. Льо Кло, който спечели сребро на 200 метра свободен стил в понеделник, беше по-бърз от Фелпс на старта. Унгарецът Ласко Чех обърна пръв, но след това Фелпс навакса. Южноафриканецът Льо Кло беше втори на 150 метра, но освен, че не успя да настигне Фелпс остана четвърти в крайното класиране.

Среброто остана за японския плувец Масато Сакаи с време 1:53.40 минути, а Тамаш Кандереши взе бронза с 1:53.62.

Малко по-късно Майкъл Фелпс, който плуваше на четвърти пост в щафетата на 4 по 200 метра свободен стил, отново прикова погледите на феновете от целия свят. Четворката на САЩ, в това число Конър Дайър, Таунли Хаас и Райън Лохте, спряха хронометрите на 7:00.66 минути. На втората позиция остана квартетът на Великобритания, а бронзът остана за Япония.

Според любопитната класация, която се свързва с името на Майкъл Фелпс, ако плувецът беше отделна страна в подреждането по медали, днес той щеше да заема 39 позиция във вечната ранглиста.