31-те Летни олимпийски игри приключиха преди броени дни. Емоциите обаче продължават с пълна сила, а с тях на дневен ред излизат и равносметките. България бе представена от едва от 51 спортисти в 14 вида спорт – бадминтон, бокс, борба, гребане, джудо, кану-каяк, колоездене, лека атлетика, модерен петобой, плуване, стрелба, тенис, фехтовка и художествена гимнастика, а след края на Игрите страната ни има 3 медала (един сребърен и два бронзови) и се намира на 65-а позиция в класирането по медали.

Любопитен факт е, че и трите ни отличия бяха завоювани от дами. Крак повлече състезателката ни по борба Елица Янкова, която донесе първия ни медал с бронзов отенък, последва сребърното отличие на Мирела Демирева в лекоатлетическата дисциплина скок на височина, а в последния ден на надпреварата под петте преплетени кръга ансамбълът ни по художествена гимнастика спечели бленувания олимпийски медал, след като се класира на трето място във финалния многобой.

Тези моменти развълнуваха цяла България и породиха силни чувства, широки усмивки, и сълзи от радост. Но Олимпийските игри в Рио ще бъдат запомнени от нас и с представянето на прекрасната Ивет Лалова-Колио, на колегата ѝ Тохимир Иванов, който се класира за финала в скока на височина, където завърши десети в крайното подреждане, с гимнастичката ни Невяна Владинова, която очарова на килима в идивидуалния многобой по художествена гимнастика и се класира седма при дебютното си участие на най-престижния спортен форум на планетата, с осмото място на Антоанета Бонева в стрелбата, със сърцата борба на Владимир Дубов, Борислав Новачков и останалите ни борци, със страстта на сабльора ни Панчо Пасков, с желанието на бадминтонистите ни Стефани и Габриела Стоеви и индивидуалната ни представителка Линда Зечири.

Макар и малко, България имаше своите моменти на слава, и докато все още им се наслаждаваме, остава пламъкът на надеждата, че в Токио през 2020 година ще бъде по-добре.