Международният олимпийски комитет реши окончателно да допусне известната руска състезателка по плуване Юлия Ефимова до Игрите в Рио.

По-рано Спортният арбитражен съд удовлетвори иска на Ефимова срещу Олимпийския комитет на Русия и Международната федерация по плувни спортове ФИНА, след което МОК финално взе становище да разреши на рускинята участие в Рио.

Преди това Ефимова бе отстранена от Игрите в Рио заради нарушение на антидопинговите правила през 2013 година. Както е известно, МОК взе решение на изпълком да не допуска руски спортисти с предишни допинг провинения, дори и да са изтърпели наказанията си за тях.

"Получихме писмо от МОК, с което потвърждават, че Юлия може да участва на Олимпиадата. В момента получава акредитация и затова не участва на церемонията по откриването", каза ръководителят на руската олимпийска делегация в Рио Игор Казиков.

Самата Ефимова потвърди, че ще стартира на олимпийските игри, като пусна в Инстаграм своя снимка, на която плаче и текст: "Отивам на Олимпиадата. Не мога да бъда по-горда и доволна."

Ефимова е четирикратна световна шампионка и бронзова медалистка от Олимпиадата в Лондон през 2012 година. Нейното име все още липсва от стартовите списъци на коронните й дисциплини 100 и 200 метра бруст, но се очаква да бъде добавено след издаването на акредитацията й.

След допускането на Ефимова и другите спечелени дела в КАС руските спортисти в Рио се увеличиха от 271 на 279. /БТА