Международният олимпийски комитет се похвали, че грандиозният проект за нов постоянен Олимпийски ТВ канал ще стане реалност на 21 август. Със закриването на Игрите в Рио ще бъде даден стартът на дигиталната платформа Olympic Channel, която ще може да се гледа „навсякъде, по всяко време и чрез всички мобилни устройства“. Новата телевизия тръгва с мотото „Където Игрите никога не свършват”.

Освен като апликация за мобилни телефони, каналът ще може да се стриймва чрез следния интернет адрес: olympicchannel.com. В допълнение феновете ще могат да следят неговото съдържание чрез най-популярните социални мрежи Facebook, Instagram, Twitter and YouTube.

„Олимпийският тв канал е ново начало, което вече ще свързва аудиторията с олимпийското движение по всяко време. Зрителите ще могат да гледат спорт, новини, истории за състезателите и подробности за нещата „зад сцената“. Този проект е за да вдъхнови следващите поколения,“ каза при обявяването на новината Томас Бах, президент на МОК.

Olympic Channel ще е безплатна платформа и ще има в съдържанието си състезания на живо, оригинална продукция, новини и обзори през цялата година. Разработена за глобална аудитория, първоначално програмата ще се предлага само на английски език, с възможност за video on demand, а съдържанието ще може да се гледа на мобилни устройства със субтитри на девет други езика.

„С този проект целим нещо много важно: да представим на всички Олимпизма 24 часа, 365 дни в годината,“ обяви Томас Бах.

Всеки ще може да следи чрез опции свой любим състезател, спорт, държава, споделянето в социалните медии ще бъде лесно и бързо. След като бъде стартиран,Olympic Channel ще се заработи в сътрудничество с Националните олимпийски комитети и притежателите на тв правата за олимпийските игри, за да може да се развият локални версии в отделните държави, които да представят съдържанието съобразно спецификата и предпочитанията на отделните нации.

Членовете на МОК одобриха идеята за създаване на олимпийски телевизионен канал през декември 2014 г. Тогава бе обявено, че Международната централа на комитета е готова да похарчи около 490 млн. евро за развитието на тв канала през следващите 7 години.

От МОК очакват, че след 2020 г. той ще може да се финансира самостоятелно, а по-късно ще започне да носи и приходи. Телевизионният канал ще позволи на МОК да стане част от "цифровия век" и "да говори на един и същ език с младите хора", прогнозираха експерти.