Международният олимпийски комитет ще провери отново всички допинг проби на руски спортисти, взети по време на Зимната олимпийски игри в Сочи през 2014 година, съобщиха от Международния олимпийски комитет. 

Както е известно, МОК отложи решението за допускането на Русия на Игрите в Рио де Жанейро.

Независима комисия към Антидопинговата агенция УАДА представи доклад в понеделник, 18 юли, след разследването на обвиненията за машинации на допинг пробите от Игрите в Сочи. На база този доклад УАДА препоръча на МОК да отстрани руските спортисти от участие на Олимпийските игри в Рио. Според доклада на УАДА допинг пробите на руските спортисти са подменяни в лабораторията със знанието на властите в Русия. 

"МОК инициира повторен анализ, в това число и криминалистическа експертиза на пробите на всички руски спортисти, участвали на Зимните олимпийски игри в Сочи. Ще бъдат проверени също техните треньори, длъжностни лица и персонал. За тази цел е създадена специална дисциплинарна комисия под председателството на Денис Освалдо, бивш швейцарски гребец и член на изпълкома на МОК. След като излезе доклада на тази комисия, изпълкомът на МОК ще наложи съответните санкции, ако бъдат намерени доказателства за нещо нередно", се казва в съобщението на МОК./БТА