Американката Кейти Ледецки спечели олимпийската титла на 800 метра свободен стил в плуването със световен рекорд, спирайки хронометъра на 8 минути, 04.79 секунди, като подобри своето предишно най-добро постижение.

То беше поставено през януари в Остин (Тексас)- 8:06.68 минути. Британката Джаз Каролин остана на 2-а позиция, а третото място зае Богларка Копош от Унгария. Но Ледецки, който защити титлата си от Лондон в тази дисциплина, добави златото към другите от предишните дни- на 200 и на 400 метра свободен стил, на 4 по 200 свободен стил плюс сребро на 4 по 100 свободен стил. Единствената жена, която преди това е печелила златото на 200, 400 и 800 метра на едни и същи игри е пак американка- Деби Майер от 1968-а година.

Ледецки добави, че именно легендата Майер я е подкрепила и насърчила да се бори за достигане на нейното постижение, изпращайки й видеосъобщение чрез майка й. Но самата тя призна, че не е очаквала световен рекорд, още повече с време 1.89 секунди по-бързо от предишния резултат. Това е седми световен рекорд в плуването на тези Олимпийски игри и втори за Ледецки. След победата в Лондон преди 4 години тя се е чувствала винаги под напрежение непременно да печели и това й носело допълнително напрежение.

След края на състезанието треньорът й Брус Джемел също се разплакал, а веднага след края на Олимпиадата тя ще насочи усилията си към новата учебна година в Станфордския университет. Карлин и Копош водеха люта битка за второто място, като се опита да им се противопостави и испанката Мирея Белмонте.4./БТА