Оскар Фигероа, 33-годишният колумбийски щангист, който практикува медитация, а наскоро бе осъден условно на 16 месеца, прекрати състезателната си кариера, след като спечели златото в категория до 62 килограма на олимпийския турнир по вдигане на тежести.

Фигероа стана вицешампион на предишната Олимпиада в Лондон, а сега се изкачи до най-високото стъпало и донесе първо злато за Колумбия от Игрите в Рио. Той бе подкрепен от стотици шумни колумбийци в залата, които скандираха като на футболен мач. Практиките му по медитация със сигурност му помогнаха във важните моменти и той запази пълно спокойствие, въпреки напрежението от трибуните и натиска от съперниците му.

След като си осигури победата, Фигероа падна на колене и се разплака. Така стоя около минута, след което свали обувките си и ги остави на подиума, което беше знак, че спира със спорта. "Вече 22 години се състезавам и е време да се откажа, затова свалих обувките. Но сега съм изпълнен с емоции. Усещах, че вдигам за цялата страна и тези сълзи са за цяла Колумбия", каза Фигероа пред репортери.

Победата за колумбиеца идва след тежки последни месеци, в които най-напред претърпя операция на гърба през януари, а през юни бе осъден на 16 месеца условно, след като подаде сигнал, че колелото му е откраднато, а се оказа, че го дал под наем на приятел, но той не му платил. "Този случай не ме интересува сега. Тук съм да празнувам", каза Фигероа./БТА