Международната федерация по вдигане на тежести бе засипана с 1,6 милиона гневни съобщения от ирански фенове на спорта, след като най-голямата звезда на тежката атлетика в страната Бехдад Салимикордасиаби остана без медал в категория над 105 килограма.

Салимикордасиаби направи световен рекорд в първото движение - изхвърлянето, но остана с нула в изтласкването и така не намери място на почетната стълбичка. Във второто движение иранецът не успя да вдигне щангата в първия и третия си опит, а във втория, който първоначално бе признат за успешен, журито преразгледа решението си и отмени опита му, след като прецени, че лявата му ръка не е била добре изпъната.

Златния медал спечели грузинецът Лаша Талахадзе, който подобри световния рекорд на друг иранец - Хосеин Резазадех. При награждаването публиката освирка мощно Талахадзе, а от иранския щаб обявиха, че зад отнетата титла на Салимикордасиаби седи иракски съдия в журито.

Сайтът на Международната федерация по тежка атлетика е непрестанно атакуван от хакери от 17 август достъпът до него е преустановен. /БТА