Защитаващият олимпийската си титла американец Аштън Ийтън взе солиден аванс в класирането на десетобоя в Рио де Жанейро, въпреки че срещна известни затруднения на лекоатлетическата писта. 

28-годишният състезател от Юджийн, щата Орегон, е с 4621 точки след петте дисциплини от първия ден на надпреварата и води със 121 срещу германеца Кай Казмирек и 132 срещу канадеца Деймиън Уорнър.

След като завърши втори зад Уорнър на 100 метра, където 26-годишният канадец постави олимпийски рекорд с 10.3 секунди, Ийтън взе аванс в десетобоя след постижение от 7.94 метра на скока на дължина. 

Последваха слаби опити на гюле и на скока на височина, но американецът показа истинската си класа в бягането на 400 метра. Той се откъсна бързо от основната група, ускори на завоя, направи перфектен спринт на финалната права и завърши за 46.07 секунди.

"Първият ден беше окей. Всичко върви според очакванията ми, но най-точната дума ми бяга. Може би върви гладко?", каза Ийтън, който е женен за канадката Бриан Тайсън-Ийтън, която спечели бронзов медал в седмобоя на олимпиадата в Рио де Жанейро.