В наказателното правото има един основен принцип, по известен като „презумпция за невинност” или с други думи - всеки се счита за невинен до доказване на противното.

Тези дни, за пореден път, някои хора се опитват да подкопаят „презумпцията за невинност” в областта на спорта, но целта им изглежда по-скоро неясна, отколкото добре аргументирана.

Има спортове, които са неизменно свързани със статистиката и цифрите са в основата тяхното съществуване. Леката атлетика е сред първите спортове изобщо, в които цифрите под формата на постижения (измерени време, дължина и/или височина) поставят началото на статистическите анализи.

В първите дни на новата година един италиански журналист, смятащ себе си за шеф на всички журналисти в областта на спорта реши да вземе в свои ръце съществуването на леката атлетика и историята на десетките поколения атлети, тренирали и състезавали се 100 и повече години назад във времето.

Идеята за заличаване на световните рекорди в леката атлетиката обаче не е просто глупост, скрита зад лозунга за „Чист от допинг спорт”. Това е невежество подхвърлено в пространството!

Едва ли мнозинството от нас, занимаващите се със спорт или пишещи за него, не желаят истински състезателите да водят битка основата на честната игра, в това число и що се касае до употребата на каквито и е да е стимуланти, но всички знаем, че поне засега „чистият спорт” е утопия.

Може би някой ден в бъдещето всички професионални спортисти ще могат да бъдат подложени на тотален контрол, който да осмисли воденето на нови световни рекорди чрез „нова ера на спорта”, във всички спортове, но докато такава система не бъде въведена и гарантирана по смисъла на своето функциониране, винаги ще има измами и измамници в спорта, така както във всички сфери на човешкото съществуване.

Няма причина, която да оправдае нулирането на всички световни рекорди в леката атлетика сега и въвеждането на някаква „нова ера” - най-малкото, защото малцина вероятно знаят, но когато един атлет постави световен рекорд, то той по правило е длъжен да премине допинг-контрол, за да бъде признато постижението му за най-добро в историята на съответната дисциплина. В този смисъл, всички действащи световни рекордьори са доказали пред проверяващите към дадения момент система и органи, че техния резултат е бил реализиран по правилата.

Съмнения винаги ще има, но нашият свят е устроен чрез правото, а това означава, че никой не може да бъде наказан за нещо, което не е доказано, че е извършил. Ако позволим имената на сегашните световни рекордьори да бъдат заличени просто така, то това ще означава, че лека атлетика се отрича от самата себе си и от смисъла на своето съществуване до момента. А смисълът крие в себе си и идеята за спазването на общочовешките принципи като този, който ни казва, че трябва да се уповаваме на презумпцията за невинност.