Българската делегация в Рио де Жанейро разпространи официална позиция във връзка с информациите, че наш спортист е проявил агресия към хигиенистка в олимпийското село. Нашата делегация категорично отрече твърденията на въпросната дама, като уточнява, че родните състезатели отказват да пускат чистачките в стаите си, заради многото кражби, които са понесли от началото на Игрите. 

Съобщава се още, че са подадени множество жалби от българска страна за изчезнали вещи, но до момента няма резултат. 

Ето и пълния текст на официалната позиция на БОК, без редакторска намеса:

"Ръководството на българската олимпийска делегация в Рио за пореден път  изразява своята тревога и възмущение от продължаващите кражби в блока на  българските спортисти. 

В тази връзка считаме за необходимо да изясним възникналата вчера  ситуация в жилищния блок на българската делегация. Малко преди 10 ч.  сутринта двамата състезатели по гребане Георги Божилов и Кристиян  Василев отказват апартамента им да бъде почистван без надзор от  обслужващия персонал в олимпийското село, след като предния ден от  стаите им са изчезнали лични вещи. 

Божилов и Василев са излизали, когато 4 от чистачките се опитали да  влязат без съгласие в апартамента им. Двамата състезатели отказват  почистване, имайки предвид изчезналите техни вещи и вещи на техни колеги  в предишните дни от Игрите – мобилни телефони, таблети и др. Чистачките  обаче проявяват настоятелност, при което състезателите им препречват  пътя и ги подканят да излязат, за да могат да затворят вратата, тъй като  им предстои излизане. 

Малко по-късно една от жените подава оплакване до администрацията на  блока, че е била „обект на агресия“, което изобщо не отговаря на истината. Имайки предвид реалните обстоятелства, все още съществуващата  постоянна опасност от кражби и нежеланието на спортистите да бъдат притеснявани, ръководството на Българската олимпийска делегация намира  за крайно неуместно и спекулативно подобно поведение от страна на обслужващия персонал. 

Напомняме, че шефовете на българската мисия в Рио вече няколко пъти  подават жалби за откраднати вещи на български спортисти, треньори и  официални лица от делегацията ни точно по време на почистване на техните стаи в олимпийското село. Тези оплаквания досега са без никакъв  резултат. Това е и причината повечето от българските спортисти да отказват чужди лица, особено от почистващия персонал, да влизат в  техните апартаменти, за което вчера бе изпратен официален сигнал до  координатора за България на Олимпийските игри в Рио".