Европейският шампион Сърбия поднесе изненадата в четвъртфиналите на олимпийския баскетболен турнир при дамите, след като отстрани Австралия след 73:71.

Австралийките спечелиха и петте си мача в групата и бяха сочени за абсолютен фаворит в срещата. Тя обаче се разви съвсем по вкуса на Сърбия, тъй като през цялото време играта се водеше кош за кош.

В решителната четвърт Австралия влезе с аванс от 1 точки, но при резултат 67:66 в полза на австралийките Йелена Милованович и Соня Петрович вкараха два последователни коша, за да изведат "плавите" напред в резултата със 70:67. В последната секунда Австралия можеше да изравни, но Мариана Толо пропусна стрелбата си.

В полуфиналите Сърбия ще играе с победителя от мача между Испания и Турция, докато тимът на Австралия, който е втори в световната ранглиста след суперфаворита САЩ, отпада и няма да защитава бронзовия си медал от Лондон. Ана Дабович вкара 24 точки точки за сръбкините, а Йелена Милованович добави 17. За Австралия Елизабет Кембадж вкара 29 точки.