Световният вицешампион Австралия загуби за втори път на турнира по хокей на трева за жени, след като отстъпи с 1:2 на САЩ в мач от група "Б". 

Това остави австралийките на последното място в потока, докато американките предизвикват истинска сензация до момента и водят в подреждането с перфектен баланс.

Отборът от Съединените щати срещна два от трите най-силни състава до момента и спечели две победи, за да изтрие огромния срам от Лондон 2012. Ден по-рано беше победен и силният тим на Аржентина.

"Обичаме ролята на аутсайдери. Дори да бъдем номер 1 в света някой ден, ние пак ще се чувстваме като аутсайдери и ще играем надъхано. Просто това е нашият стил", каза капитанът на отбора Лорън Крендъл, която играе за трети път на олимпийски игри.

Двата отбора играха предпазливо в началото на мача до шестата минута на втората четвъртина, когато американките получиха правото да изпълнят наказателен корнер. 
Кейтлин Фалговски подаде на Мишел Витес и тя вкара топката в горния ляв ъгъл за първия гол за САЩ. Американките превърнаха усилените тренировки в резултатна игра 4:24 минути преди края на третата част, когато Кейтлин ван Сикли спечели спорна топка след нов наказателен корер и вкара за 2:0.

Австралийките играха през по-голямата част от третата четвъртина с две състезателки по-малко, но успяха да намалят чрез Катрин Слатъри. Тя се разписа на празна мрежа след добра комбинация в 43-та минута, но Австралия в крайна сметка загуби мача.

Германия пък оглави класирането в група "А", след като се наложи с 2:1 срещу Нова Зеландия с голове на Пиа-Софи Олдхафер и Ан Шрьодер. Те оформиха пълен обрат в полза на Бундестима, след като Петрия Уебстър даде аванс на новозеландките в десетата минута на мача./БТА