Световните шампиони по борба Елис Гури /класически стил, 98 кг/ и Михаил Ганев /свободен стил, 86 кг/, както и ветеранът Димитър Кумчев / свободен стил, 125 кг/ за последен път ще могат да се докажат на олимпийския тепих. Това им дава мощен стимул за успех на Игрите в Рио, което ще бъде прекрасен завършек на тяхната състезателна кариера.

В отборите по класическа и свободна борба цари висок дух, проведената продължителна подготовка с няколко лагера е много добра, стана ясно на пресконференцията днес в Пресклуб «България».

Старши треньорите Армен Назарян и Валентин Райчев заедно с вицепрезидента на федерацията Николай Гергов гостуваха в поредицата «Олимпийските надежди на България».

"Казвам на момчетата, че е време да покажат колко много са научили и колко много могат", сподели наставникът на класиците и двукратен олимпийски шампион Армен Назарян как въздейства на тримата свои възпитаници, които ще представят страната ни в Рио /Даниел Александров - 75 кг, Николай Байряков – 85 кг и споменатия Елис Гури/.

"След лагерите в Армения, България /Тетевен/, Полша, Унгария и сега последно пак у нас, в Самоков, състезателите са подобрили техниката си във всички елементи", обобщи Назарян.

"Нашата цел е да ги мотивираме, потвърди старши треньорът на свободняците и олимпийски шампион Валентин Райчев. Преди 36 години тръгнах за Москва от Тетевен и станах олимпийски шампион. Сега с отбора пак тръгнахме от Тетевен", изрази настaвникът своята вяра в късмета на 5-имата си възпитаници /Владимир Дубов - 75 кг, Борислав Новачков - 65 кг, Георги Иванов – 74 кг и споменатите Михаил Ганев и Димитър Кумчев/.

Борбата с кантара е първата борба и момчетата се справят успешно, казаха още треньорите. Участието на Русия в олимпийския турнир по борба не ги плаши, състезателите също не се боят от силни съперници, просто защото няма леки битки. Най-важен е жребият, напомни Назарян.

Лек жребий и няколко победи на финал бяха днес пожеланията към мъжките ни отбори по борба за Олимпиадата в Рио. Същите пожелания бяха изпратени и до трите нежни създания, които също завоюваха олимпийски квоти в женската борба: Елица Янкова – 48 кг, Мими Христова – 58 кг и Тайбе Юсеин – 63 кг. /БГНЕС